Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

3000 let krásy: Jak se měnily ideální typy postavy?

Video se připravuje ...
Ideální ženská postava napříč historií
VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=Xrp0zJZu0a4
24. června 2017 | 06:00

V průběhu mnoha let se ideál krásné postavy neustále měnil. A někdy tyto změny zacházely opravdu do extrémů. Pojďte se podívat, kdy frčely plné tvary a kdy hon za ideální postavou hraničil s nezdravím.

Ve starověkém Egyptě byl ideální typ postavy štíhlý, s úzkými rameny a vysokým pasem. Starověkým Řekům se naopak líbily ženy s plnými tvary a se světlou pletí. V Číně v dynastii Chan, která vládla v období 206 př. n. l. až 220 n. l., byl ideál postavy štíhlý, s malými chodidly, velkýma očima a světlou kůží.

V Itálii v období renesance bylo trendy mít velmi světlou pleť a plnější tvary, zejména zaoblené boky a bříško a plná prsa. Za královny Viktorie ženy nosily v Anglii korzety, aby si ideální postavu vytvořily, jelikož byl v kurzu velmi štíhlý pas, ale zároveň plná ňadra a silnější boky.

Ve 20. letech bylo ideální mít chlapeckou postavu, malé poprsí, až téměř plochý hrudník, a krátké vlasy – tzv. bob. Od 30. do 50. let zejména v Hollywoodu se vše přiklánělo k Marilyn Monroe, ideálem tedy byla postava přesýpacích hodin – plná ňadra a plné boky a úzký pas. V 60. letech se vše obrátilo a ideálem se stala pohublá modelka Twiggy s dlouhýma štíhlýma nohama a velkýma očima. 80. léta si libovala v atletické vysoké postavě – štíhlé, ale s křivkami.

90. léta propadla nezdravě vypadajícímu typu postavy, a to extrémně vyhublé s téměř průhlednou pletí. Přibližně od roku 2000 až do dneška je ideálem zdravě vypadající štíhlá postava s plochým bříškem, velkým poprsím a štíhlými stehny. Ženy se často oddávají plastické chirurgii, aby si tento ideální typ postavy vytvořily.

Podívejte se na video! Která postava se nejvíc líbí vám?

Video se připravuje ...
Ideální ženská postava napříč historií • VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=Xrp0zJZu0a4

Zde sledujte, jak se během 100 let měnily další módní trendy!

Autor: Markéta Tošnarová