Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Liběna Rochová vyměnila šaty za sklo!

Módní návrhářka a designérka Liběna Rochová instalovala 8. prosince skleněné šperky pro stálou expozici, která byla otevřena v muzeu Ajeto v Novém Boru na Českolipsku.
9. prosince 2009 | 11:49

Jedna z největších osobností současné české módy a designu, módní designérka Liběna Rochová, jejíž modely nosí například zpěvačka Lucie Bílá, představila ojedinělou kolekci skleněných šperků.

Nádhernou a křehkou kolekci šperků ze skla, které jsou součástí oděvu a zároveň samostatným designovým objektem, představila v úterý v Novém Boru v Art Glass Museu. Její díla, která vznikla ve spolupráci se sklářským výtvarníkem z umělecké sklárny Ajeto Petrem Novotným, budou tvořit stálou expozici muzea a lidé si je tam mohou i koupit.

Rochová prozradila, že se sklárnou připravila dvě kolekce šperků. Dalším společným projektem je létající objekt, kterým se bude prezentovat český design příští rok na světové výstavě Expo v Šanghaji.

"Vždycky mě sklo přitahovalo. Fascinuje mě pozorovat zrod mé vize, která může v rukou zkušeného skláře dostat jiný rozměr. Neznám až natolik hranice skla a zvyklosti tvorby u pece," přiznala Rochová. V ojedinělých špercích se kloubí mimo jejích vlastních představ ještě sklářské umění Novotného a tvárnost skla. "Šperky obyčejně vznikají v klidu ateliéru a nikoli přímo v dílně," podotkla.

Liběna Rochová s jedním ze svých skleněných šperků
Autor: ČTK

První inspirativní kolekce věnovaná prolínání oděvu se sklem dostala název Homage to Glass 2008 (v překladu Pocta sklu) a vznikla loni. Původně byla určená pro galerii v New Yorku, ale premiéru měla na české výstavě Designblok 2008. V Americe se představila teprve letos na přehlídce modelky Taťány Kuchařové. Druhou, limitovanou sérii drobnějších skleněných šperků vystavovala designérka na jaře v pražském Muzeu Kampa. Ruční práce čirého skla s finálním brusem a stříbrným pokovením působí čistě a křehce. Některé šperky mají nerezové detaily pro uchycení. Nově je bude nabízet v Centru současného umění Dox. Kus přijde zhruba na 10.000 korun.

Rochová hledala dlouho někoho, kdo by dokázal splnit její představy o skleněných doplňcích. Začala na Jablonecku se skleněnou bižuterií, ale tam byla limitovaná technickými možnostmi, drobní skláři neměli pece. "Až Ajeto mi pomohlo mou vizi naplnit," poznamenala.

Také pro Novotného byla tvorba s návrhářkou novou zkušeností. Nemohl se držet přesných skic, jak je zvyklý, ale společná práce byla zdánlivě nekontrolovaná a živelná. "O to byl možná výsledek lepší a zajímavější," připustil.

Z dílny Rochové jsou modely, které nosí například zpěvačka Lucie Bílá. V roce 1992 byla oceněna titulem Výtvarník sezony, v roce 1994 vyhrála cenu Vynikající design. Založila také studio na podporu mladých talentovaných návrhářů, které bylo označeno za Módní událost roku 2005. Pro své modely už také použila papír, kov, gumu nebo dráty. Baví ji materiály kombinovat, přetvářet a upravovat.

Autor: ČTK, lena