Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kam vyrazit tento víkend? Za kulturou i módou k Národnímu divadlu, do Harfy nebo na Žižkov

23. března 2018 | 06:00

První jarní víkend, který je za rohem, je nabitý akcemi. Vyberou si jak příznivci neotřelých módních značek a šperků, tak i milovníci hudby a divadla. Co se tedy v Praze děje?

Pokud se počasí bude mračit, můžete se schovat v Galerii Harfa, kde vás nečekají jen obchody. V sobotu 24. března tam bude probíhat první ročník charitativní soutěže Každý krok pomáhá. Součástí je i doprovodný program, kdy je možné si nechat udělat základní lékařská vyšetření, jako například zjištění stavu vašeho zraku nebo toho, jestli vás netrápí plochá chodidla. Docela nenásilný způsob, jak se nechat proklepnout, aniž byste museli k doktorovi! Celá akce má upozornit na to, jak moc jsme zlenivěli. Počet kroků, které za den nachodíme, je totiž moc nízký. V průměru Češi nachodí jen asi 5500 kroků, to jsou tak čtyři kilometry.

Milovníci hudby by si neměli nechat ujít osmý ročník festivalu Žižkovská noc. Koná se na nejdelší noc v roce a je to festival, kde účinkuje nejvíce kapel různých žánrů. Probíhá už od čtvrtka, ale je možné si zakoupit i vstupenky na jeden den, a to za 250 Kč. Festival nenabízí jen muziku, ale i divadlo a něco z literární tvorby. Bohatý program si můžete podrobně prohlédnout zde! 

Co můžete čekat od letošního prvního Dyzajn marketu? „Tvůrce vybíráme tak, aby byla zaručena kvalita a originalita výrobků pro naše návštěvníky. Nově se více chceme zaměřit i na původ použitých materiálů, ze kterých tito lidé tvoří. Samotné nás zajímá, zda se i oni zodpovědně zajímají, odkud materiály pochází,“ vysvětluje Olga Velíšková, hlavní organizátorka akce.

Přijďte se na něj podívat již tento víkend 24. a 25. března k pražskému Národnímu divadlu od 10 do 19 hodin. A  je na co se těšit! 180 tvůrců, designérů a umělců všeho druhu představí svou tvorbu převážně lokálního původu.

Nesmějí chybět vystavovatelé šperků značek Fakticky nebo Les Lien, stejně tak zde najdete věci do svého bytu od designérů SRNA nebo BLAHO či kosmetické novinky od nikko b. Novou kabelku si můžete zakoupit u Leathery nebo nové šaty u Barbory a u LaKlara. Pro děti seženete zajímavé dárky třeba u ŠimiDo a pro ty nejmenší oblečení u ZíZí.

Protože Dyzajn market není jen trh, budete se moct i skvěle najíst a napít. Prvně se představí Dyzajnový bar umístěný pod novým velkým stanem u pódia, kde budete mít možnost ochutnat spoustu novinek čerstvě připravených na místě. Oblíbenci s italskou kávou IloveEspresso nabídnou tentokrát stánky rovnou 3 a nově i populární batch brew. A mnohé další. Pokud budete mít velký hlad, navštivte Kaiser Franz, kde najdete streetfoodové jídlo z těch nejkvalitnějších surovin.

Dyzajnový bar
Autor: dyzajnmarket

Těšit se můžete jako obvykle i na tvůrčí dětský koutek, tentokrát s jarní a velikonoční tematikou tvoření pro malé i větší děti. A v neposlední řadě na vás čeká doprovodný program na pódiu uprostřed všeho dění. V sobotu roztančená popfunková kapela Megaphone a v neděli The Documents, skupina směšující několik žánrů do snadno poslouchatelných písní. Děti se zabaví také při dopoledních pohádkách.

A co je na tomto Dyzajn marketu zcela jinak a nově, než bylo doposud? Je toho spousta. Nejvýraznější novinkou bude prodejní výstava obrazů 7 autorů. Koupí obrazů podpoříte vydání knihy Domov jako talíř, zábavného a užitečného domácího průvodce pohody a harmonie. Všech sedm autorů mělo zadané stejné téma: já, tvůrce. Bude zajímavé sledovat, jak se s ním vypořádali. „Protože tvůrce něčeho jsme přece každý. Ráno vstaneme a usmějeme se na někoho, připravíme snídani, napíšeme text, uděláme někomu hezký den,“ vysvětluje téma Jana Moravcová, nová posila v týmu Dyzajn marketu.

Prohlédněte si fotogalerii, kde najdete některé vystavovatele:

Podívejte se na video a zjistěte něco víc o Dyzajn marketu:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Adam Balažovič

Autor: Markéta Tošnarová