Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Móda podle Jackie Kennedy: Styl, elegance a šarm první dámy

22. listopadu 2013 | 08:00

Jméno Jackie Kennedy je více jak 50 let jakýmsi synonymem pro styl a eleganci. I když její stylové působení v Bílém domě přerušil přesně před půl stoletím atentát na jejího manžela Johna Fitzeralda Kennedyho, i dnes v něm její duch zůstává a nejedna její následovnice se jí v módě snaží vyrovnat.

Dodnes lidi fascinuje její elegantní a přesto jednoduchý styl, který nikdy nepostrádal jiskru a ženskost. Byla to ona, kdo udělal přítrž povinnému vosímu pasu, stylizovaným natupírovaným účesům a těžkopádným šperkům prvních dam. Milovala klobouky a šátky, nedala dopustit na kostýmky, šaty bez pasu, hedvábné halenky, široké kalhoty a přirozeně vypadající make-up.

Jackie Kennedy měla skvělý styl, který se snaží napodobit nejen světové první dámy.
Autor: Profimedia.cz,archiv firem

Ikonický růžový kostýmek

Toto je nejslavnější růžový kostýmek na světě, Jackie Kennedy jej měla na sobě během atentátu na jejího manžela J.F. Kennedyho 22.11.1963, do historie se ale zapsal nejen pro to. Slavný kostýmek ušitý podle návrhu samotné Coco Chanel totiž není z módního domu Chanel, jak prozradil sám Karl Lagerfeld. Jedná se totiž o kopii, pořízenou americkým krejčovstvím Chez Ninon, ovšem z látky onoho módního domu. Nejedná se ale o fake, ale o kopii, kterou módní dům Chanel schválil a také autorizoval. A ještě jedna zvláštnost se k tomuto kostýmku váže, Jackie jej nikdy nenechala vyčistit od krve svého manžela a po její smrti byl uložen v americkém Národním archivu.

Jackie Kennedy styl
Autor: Profimedia.cz,archiv firem
Oblíbené šátky

Jestli někdo uměl nosit šátek na hlavě na mnoho způsobů, pak to byla právě Jackie Kennedy. Hedvábné šátky nosila ráda a často je doplnila ještě velkými slunečními brýlemi. Vázala si je ke sportovním i elegantním outfitům a nutno říci, že vypadala skvěle.I dnes jsou šátky trendy a není nutno se jejich nošení bát.

Jackie Kennedy styl
Autor: Profimedia.cz,archiv firem
Tón v tónu

Bývalá první dáma milovala nenásilnou a hlavně neokázalou eleganci a vyznávala módu tón v tónu, která působí velice žensky. Nikdy ale nenudila. Ráda nosila široké kalhoty, které doplnila hedvábnou halenkou a přes ni oblékla svetr s kožešinovým límcem a rukávy, který působil luxusně, ale ne okázale. Stejně tak, jako v módě, vyznávala jednoduchost také v líčení a celém svém vystupování, které bylo vždy důstojné, ale ne sešněrované.