Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Šaty Marylin Monroe vydraženy za 80 milionů!

Sexsymbol Marylin Monroe by ocenila, za kolik se její šaty prodaly
19. června 2011 | 19:06

Za téměř pět milionů dolarů (asi 84 milionů korun) se v sobotu v aukci v Los Angeles prodaly legendární bílé šaty, v nichž hvězdná Marilyn Monroe hrála ve filmu z roku 1955 Slaměný vdovec. Šlo o součást sbírky, kterou po desítky let dávala dohromady herečka Debbie Reynoldsová s nenaplněnou nadějí, že se jí podaří z takových předmětů vybudovat muzeum.

Ze stejné sbírky se dále dražila například buřinka Charlieho Chaplina, paruka Elizabeth Taylorové ze známého filmu Kleopatra a kytara, na niž hrála ve snímku Za zvuků hudby (Sound of Music) z roku 1966 britská herečka Julie Andrewsová.

Televizní stanice CNN uvedla, že Reynoldsová (79) slzela, když byly šaty Marilyn Monroe prodány. Staly se majetkem neznámého kupce, který přihazoval v aukci po telefonu.

Mnoho předmětů, které tvořily sbírku, Reynoldsová dostala od své přítelkyně Taylorové, která letos zemřela. Jezdecký obleček, v němž Taylorová hrála ve filmu ještě jako dítě, byl vydražen za 73.800 dolarů.

Dražily se také například i rudé pantoflíčky Judy Garlandové pro film Čaroděj ze země Oz, i když je nakonec ve filmu nepoužila. Přesto se za ně ve dražbě zaplatilo téměř dva miliony dolarů.

Keya Morgan, sběratel memorabilií a autor knihy o Marilyn Monroe, označil aukci za "zcela bláznivou", především vzhledem k hospodářské recesi. Nicméně CNN řekl, že Monroe by byla nadšena z toho, že se za její staré šaty dalo tolik peněz.

Reynoldsová sbírala různé předměty a oblečení hvězd od roku 1970 a nashromáždila 3500 předmětů. Před aukcí řekla, že jejich udržování bylo příliš nákladné a že se dražbou zbaví velké odpovědnosti a trochu si bude moci oddechnout. Herečka, která byla okouzlující mladičkou partnerkou Gene Kellymu ve Zpívání v dešti, ještě dnes ve vysokém věku neopustila prkna nočních klubů a divadel.Link

Autor: evak, ČTK