Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyrobte si doma pleťovou růžovou vodu bez chemie a konzervantů

Růžová voda je populární už od dob dávného Starověku
21. listopadu 2013 | 15:00

Výroba domácí kosmetiky je taková malá hra na velké alchymistky. Kromě toho, že ušetříte a vyhnete se všemožným konzervantům a jiné chemii, také se při výrobě pobavíte. Výroba růžové pleťové vody je přitom dokonale jednoduchá.

K čemu je růžová voda dobrá? Umí skvěle redukovat kožní maz, sjednocuje tón pleti a zanechává ji hebkou a vláčnou. Není proto divu, že ji lidstvo používá už od Starověku. Proč si tedy na obličej nanášet uměle připravené produkty z drogerie, když si můžete perfektní růžovou vodu vyrobit doma a dokonce v BIO kvalitě?

Co budete potřebovat:

  • hrst okvětních růžových plátků (zhuba ze dvou růží)
  • 250ml kojenecké vody
  • cedník
  • vyvařenou skleněnou nádobu

Růžová voda je populární už od dob dávného Starověku
Autor: shutterstock.com
Postup:

Okvětní lístky růží otrhejte a omyjte pod tekoucí vodou. Poté je vložte do hrnce, přelijte vroucí kojeneckou vodou a přiklopte pokličkou. Takto je nechte stát, dokud voda v hrnci nevychladne na pokojovou teplotu. Přes sítko zceďte vodu do připravené vysterilizované nádoby. Volte vždy pouze nádoby ze skla, plastové jsou náchylnější k množení bakterií.

Takto připravenou růžovou vodu používejte na pleť ráno pro osvěžení, nebo večer po odlíčení pro odstranění přebytečné mastnoty pleti. Vždy ji naneste na vatový tampónek a pleť jím lehce přetřete. Domácí pleťovou vodu uchovávejte v lednici a spotřebujte zhruba do deseti dnů.

Autor: brig