Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyberte si sluneční brýle podle tvaru obličeje

19. dubna 2011 | 14:01

Existuje spousta důvodů, proč si pořídit sluneční brýle. Ochraňují nás před nepříjemným světlem, UV zářením i zvědavými pohledy. Navíc zabraňují tvorbě vrásek okolo očí a spolehlivě zakryjí tmavé kruhy po proflámované noci. Nebo prostě jen proto, že v nich vypadáte skvěle! Jaké jsou ale pro váš tvar obličeje nejlepší?

Z praktické pomůcky, která chránila naše oči proti slunci se během poslední doby stal i vyhledávaný módní doplněk. Sluneční brýle nosíme, ať už sluníčko svítí  nebo je zataženo. Celebrity zvučných jmen bez nich nevyjdou z domu.

Na trhu je neuvěřitelné množství brýlí všech tvarů, velikostí i barev. Ne každý tvar či typ se však hodí pro každou tvář. Zvolte proto takové obroučky, které vašemu obličeji dodají ten správný výraz. A pokud nevíte, které to jsou, máme pro vás pár dobrých rad.

Oválný obličej
Autor: scom a archiv firem
Oválný obličej

Pokud máte oválný obličej, jste šťastnou ženou. Na nos si můžete usadit prakticky cokoliv. Retro, oválné, kulaté, obdélníkové nebo kočičí - všechny vám budou slušet. Dovolit si můžete i výrazné hranaté obroučky, dodají vám na zajímavosti a váš obličej s nimi vynikne. Pokud je váš obličej podlouhlý, můžete ho opticky zkrátit zkrátit brýlemi motýlího tvaru. Vaše tvář pak bude působit harmonicky.

Srdcovitý obličej

Srdcovitý obličej
Autor: scom a archiv firem

Pokud má váš obličej spíše tvar srdcovitý, tedy široké čelo a úzkou bradu, budou vám slušet brýle s kulatými či oválnými rámečky.

Kulatý obličej
Autor: scom a archiv firem
Kulatý obličej

Kulaté tváře jsou mnohem kratší než oválné. Perfektně jim sednou obroučky hranaté nebo ve tvaru motýla. I obroučky s výraznější horní obrubou váš obličej zeštíhlí. Máte-li chuť experimentovat, pořiďte si výrazně barevné brýle. Pokud máte kulatý obličej, v žádném případě si nepořizujte brýle malé a kulaté.

Hranatý obličej
Autor: scom a archiv firem


Hranatý obličej

Spodní i střední část obličeje jsou zhruba stejně široké. Brada je ostře výrazná. V tomto případě zvolte oválné rámečky, které vaši tvář zjemní. Dovolit si můžete poměrně velké a zajímavé obroučky slunečních brýlí. Ale pozor, obrovské brýle s ostrými hranami už nemusí být to pravé, stejně jako příliš malé obroučky, které na vašem obličeji nevyniknou.

Autor: INT, Lenka Chvostová