Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Těhotná po čtyřicítce: Už jsem to vzdala, ale stal se zázrak

Mít první dítě po čtyřicítce může být pro některé ženy splněný sen.
28. září 2011 | 06:00

Dřív ženy v tomto věku už chovaly vnoučata, dnes čím dál častěji vozí v kočárku miminko. Někdy vymodlené, jindy jim ho přihraje osud úplně nečekaně. Jako ženám z našich příběhů.

Brigita (43)

Zázrak má i jméno. Jmenuje se Nina, je jí půl roku a pro Brigitu i jejího muže Michala (42) znamená všechno na světě. „Téma děti jsme už dávno uzavřeli,“ vzpomíná lékárnice z Brna. „Když mi bylo třicet let, věděla jsem přesně, co chci. Být vdaná, mít dítě a bydlet ve vlastním domě. Jenže jsem za sebou měla neúspěšný čtyřletý vztah, o dětech se s mým přítelem nedalo ani mluvit. Pak jsem byla tři roky single. Nebyl kolem mne nikdo, s kým bych chtěla zestárnout a žít až do konce života.“

„Za dalších pár let jsem se vrátila k myšlence mít dítě, a ta mě chytla jako nikdy předtím. Není divu. Všechny moje kamarádky byly těhotné. Když jsem poprvé chovala čerstvě narozené miminko, byla jsem strašně smutná a toužila po vlastním. Biologické hodiny začaly tikat nejprve potichu, ale pak už to bylo zoufalé bití na poplach,“ vypráví dnes už s úsměvem.

Umělé oplodnění jsme zavrhli

„Bylo mi třicet čtyři, když jsem poznala Michala. Po ročním vztahu jsem vysadila antikoncepční tabletky. Bylo to společné rozhodnutí, protože v pětatřiceti už hrál čas proti mně. Jenže uběhly další tři roky a já pořád ještě nebyla těhotná.

Lékaři potvrdili, že jsme oba zdraví a neexistuje žádný lékařský důvod naší bezdětnosti. Dokonce jsme strávili dovolenou v Karibiku, v naději, že úplně jiné prostředí nám pomůže. Jenže nepomohlo. Uvažovali jsme dokonce i o umělém oplodnění, ale po dlouhém rozhodování jsme se rozhodli, že přírodě nebudeme fušovat do řemesla. Když to nemá být, tak budeme muset žít bez dětí,“ říká Brigita.

Místo přechodu miminko!

Smutek se Michal a Brigita snažili zahnat cestováním, podnikali výlety, chodili do kina a snažili se všemožně odreagovat. Jenže osud pro ně měl eso v rukávu. „Krátce po mých jedenačtyřicátých narozeninách mi vynechala menstruace. Bylo to jasné znamení, že přichází přechod a s ním končí moje poslední šance na miminko.

Jenže při každoroční gynekologické prohlídce mi lékař oznámil: „Gratuluji, jste těhotná!“ Myslela jsem, že se se mnou zboří svět. Jen jsem se bála, aby miminko bylo v pořádku. Všechny důležité testy ale potvrdily, že naše děťátko bude zdravé. Mohla jsem si začít užívat těhotenství.“

„Když mi po porodu dali malou Ninu do rukou, byl to neuvěřitelný pocit. Jemná pokožka, malé ručičky i nožičky, ten malý a bezmocný človíček, za kterého budu zodpovědná, všechno mě neuvěřitelně hluboce dojalo. Jsem nekonečně vděčná za tento nádherný dar, ve který už jsem ani nedoufala,“ se slzami v očích vypráví šťastná maminka, která konečně zažívá kouzlo mateřství.

Těhotná po čtyřicítce: Byl to šok, zvažovala jsem i potrat, čtěte ZDE>>

Staňte se našimi přáteli na Facebooku.

Autor: vin, br/Nový čas pre ženy, Kbak