Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Žena byla při porodu překvapená: Nevěděla, že je v tom!

ilustrační foto
23. června 2011 | 06:30

Zdravou holčičku přivedla doma na svět žena (28) z Olomouce. Zarážející však je, že podle svých slov celých devět měsíců netušila, že je těhotná. Přitom už rodila dvakrát.

„Měla sice nějaké bolesti, ale myslela si, že je to od zad. O tom, že by byla v jiném stavu, neměla ani tušení. Byl to šok, když jsme se dozvěděli, že doma porodila," řekla ženina spolupracovnice z jistého olomouckého zařízení, kde rodička pracuje jako uklízečka.

„Mohu potvrdit, že takový případ na naší porodnické klinice skutečně máme. Rodička, která tvrdí, že o těhotenství nevěděla, i dítě jsou přitom zcela v pořádku,“ řekl mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant.

Zkušená rodička by to poznala, myslí si odborník

Lékaři nad případem kroutí hlavami. Podle nich je to velmi obtížně pochopitelné. "Jsou ale popisovány případy, kdy mírné špinění, které někdy těhotenství provází, považuje žena za normální stav. A když se k tomu přidá zvýšený práh bolestivosti. Ale je to zvláštní. Vždyť jde o ženu, která už dvakrát rodila,“ říká přednosta olomoucké porodnicko-gynekologické kliniky Radovan Pilka.

Olomoucký gynekolog a člen řady gynekologických společností Aleš Skřivánek však považuje ženino tvrzení o nerozpoznaném těhotenství za nepravděpodobné. „Aby pravidelně menstruovala až do porodu, je nesmysl. Stejně tak že by se plod nehýbal a žena, zvlášť zkušená rodička, si toho nevšimla. Myslím, že je to celé báchorka, které nakonec možná i ona sama uvěřila,“ řekl.

Autor: Pavel Ryšlink, mivrk