Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Oběd bez práce: Nejlepší recepty z jednoho pekáče

  • Připravte jídlo, které můžete celé upéct v jednom pekáčku. A to i s přílohou.
    16. února 2014 | 09:00

    Nechce se vám celý den vyvářet, na sporáku obsluhovat dva hrnce, pánev a ještě hlídat troubu? Připravte jídlo, které můžete celé upéct v jednom pekáčku. A to i s přílohou. Uvidíte, že se všichni budou "oblizovat".

  • Rozmarýnové vepřové s bramborem


    Zapečené
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    1 kg brambor
    0,5 kg vepřová plec nebo krkovička (může být i libový bůček)
    1 cibuli

    na marinádu:

    1 lžička rozmarýnu
    1,5 lžíce oleje
    1 lžička kmínu
    1 lžička soli
    4 - 5 stroužků česneku
    1 lžička saturejky
     
    podle chuti:

    mletý černý pepř
    sůl (česneková)
    olej
    voda nebo vývar na podlití

    Postup:
    Den předem si naložte maso. Nakrájejte ho na kostky nebo nudličky a naložte do marinády. Tu připravte smícháním lžíce a půl oleje, rozmarýnu, saturejky, kmínu, soli a prolisovaného česneku. Marinádu vmíchejte k masu a přidejte i na proužky nakrájenou cibuli. Naložené maso nechte v chladu uležet.

    Brambory oloupejte a nakrájete na kostky. Na oleji je zprudka opečte, osolte, silně opepřete. Brambory vsypejte do větší zapékací misky. Na výpeku osmahněte zprudka naložené maso, stačí jen krátce. Přidejte k bramborám, promíchejte a podlijte slabým vývarem. Dochuťte kořením a bylinkami použitými na maso.

    Ve středně vyhřáté troubě upečte doměkka. Doba pečení je od typu trouby 40 - 60 minut. Během pečení maso s brambory občas promíchejte.

  • Zapečené brambory se zelím a klobásou

    Zapečené brambory
    Autor: profimedia.cz
    Budete potřebovat: 

    800 g brambor
    3 nožičky pikantní klobásky
    1 balíček kysaného zelí
    1 kelímek smetany
    černý mletý pepř
    sůl

    Postup:
    Syrové oloupané brambory nakrájejte na plátky (asi 0,5 cm silné). To samé udělějte s klobásou. Vrstvěte do zapékací mísy nebo jiné vhodné nádoby vždy ve vrstvě brambory, zelí, klobása. Posolte a opepřete.n Postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Zakončete nejlépe vrstvou brambor. Nakonec brambory se zelím a klobásou zalijte smetanou a dejte zapékat do trouby na 180°C asi na 45 minut (záleží na vrstvení).

  • Kuřecí paličky zapečené s cibulí a Nivou


    Připravte jídlo, které můžete celé upéct v jednom pekáčku. A to i s přílohou.
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    1200 g kuřecích paliček
    800 g brambor
    200 g anglické slaniny
    200 g Nivy
    200 g smetany
    2 cibule
    3 stroužky česneku
    grilovací koření
    kari
    sůl
    mslo na vymazání pekáčku

    Postup:
    Kuřecí paličky omyjte a osušte. Syrové brambory oloupejte, omyjte, osušíme a nakrájejte na stejnoměrné plátky silné asi ½ cm. Pekáček vymažte máslem a na dno rozložte plátky brambor. Vrstvu brambor poklaďte oloupanou a na kolečka nakrájenou cibulí a plátky anglické slaniny. Část cibule můžete nahradit zelenou částí pórku, který dobře omyjete a nakrájíte na proužky. Nivu nechte dobře vychladit a pak ji nastrouhejte na hrubém struhadle. Aby se sýr na struhadlo nelepil, můžete ho potřít trochou oleje. Na Na brambory naskládejte kuřecí paličky, osolte, ochuťtee grilovacím kořením, špetkou kari, posypejte plátky česneku a nastrouhanou nivou, zalijte smetanou a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 70 minut, dokud maso nezezlátne a není měkké.

  • Zapečené brambory s rajčaty a sýrem


    Brambory
    Autor: Shutterstock.com
    Budete potřebovat:

    1,5 kg brambor
    500 g rajčat
    2 hrsti čerstvých usekaných bylinek (tymián, rozmarýn, bazalka, oregano)
    150 g polotvrdého sýra, např. eidam nebo ementál apod. 
    1-2 lžíce olivového oleje
    trochu másla na vymazání zapékací misky
    sůl
    mletý pepř

    Postup:
    Předehřejte si troubu na 200-250 stupňů. Brambory oloupejte, omyjte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. Omytá rajčata také nakrájejte na plátky a bylinky jemně usekejte. Pokud nemáte čerstvé, použijte sušené. Zapékací misku nebo pekáček vymažte máslem, na dno rozložte třetinu brambor, osolte, opepřete, posypejte částí bylinek a strouhaného sýra.

    Na takto připravené brambory rozložte třetinu nakrájených rajčat, která také ochuťte solí, pepřem, bylinkami a nakonec posypejte hrubě strouhaným sýrem. Takto střídavě vrstvěte brambory a rajčata do vyčerpání všech surovin, zakončete vrstvou rajčat se sýrem.

    Rajčata zakapejte olivovým olejem, překryjte alobalem nebo přiklopte poklicí a pečte v předehřáté troubě, dokud brambory nezměknou, trvá to asi 35 - 45 minut.

    Jakmile jsou brambory měkké, stáhněte alobal nebo sundejte poklici a dopečte dozlatova a dokud se tekutina, kterou brambory pustily, trochu nevypeče. Vyjměte z trouby a před podáváním nechte chvíli odpočinout.

  • Zapečený květák se šunkou a sýrem

    Zapékaný květák
    Autor: Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM, archiv
    Budete potřebovat:

    1 kg brambor
    1 květák
    120 ml smetany ke šlehání
    100 g šunky
    4 vejce
    100 g strouhaného sýra
    mletý černý pepř
    sůl

    Postup:
    Omytý květák rozeberte na růžičky a uvařte v páře. Uvařené, oloupané brambory nazkrájejte na plátky a střídavě s květákem navrstvěte do vymazaného pekáče. Každou vrstvu podle chuti okořeňte. Nakonec pokrm posypejte na kostičky nakrájenou šunkou. Vejce rozkvedlejte se smetanou, přidejte strouhaný sýr, osolte, opepřete. Směsí přelijte připravenou směs v pekáčku. Zapékejte v předehřáté troubě dozlatova. Ihned podávejte.

Klíčová slova:  recept, z jednoho hrnce
Diskuse ke článku
.