Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nezaměstnaná Slovenka: Už 22 let spím jen 30 minut!

Viera po nocích peče koláče pro své nejbližší a sousedy
19. ledna 2010 | 08:02

Spánek pro ni už prakticky neexistuje. Neskutečný životní příběh prožívá Viera Vančová (46) ze slovenské Nitry. Už 22 let téměř nezamhouřila oka. Když ostatní spí, ona peče koláče, žehlí nebo utírá prach. A lékaři si její nespavost zatím nedokážou vysvětlit.

Problémy začaly, když jí bylo 22 let a dostala těžký zápal mozkových blan. „Když jsem pak začala omdlévat, zvracet krev a zhubla jsem z 60 na 30 kilo, věděla jsem, že je zle,“ vzpomíná. Nakonec u ní zjistili vážné onemocnění, při kterém jí příliš šancí na přežití nedávali.

„V nemocnici na infekčním jsem se dostala na pokoj smrti, kde jsem byla týden. Tři měsíce jsem se postupně učila mluvit, číst i psát,“ vysvětlila Viera. Po návratu domů prakticky přestala spát. „Doba spánku se snižovala. Po asi dvou letech se to zastavilo na slabé půlhodině,“ dodává. Vieru trápí také křeče v rukách a nohách. „Abych se jich zbavila, hnětu těsto nebo peru ručně prádlo,“ vypráví Vierka, která v prosinci přišla o práci i přesto, že ji její japonští zaměstnavatelé vyhlásili za nejlepší pracovnici.

Autor: Jozef Uhárik