Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Výprodej je nebezpečná past! Poradíme vám, jak do ní nespadnout

29. července 2011 | 05:00

Pozor na psychologický moment masových slev módního zboží, jež nyní probíhají ve velkém. Výprodej vůbec nemusí být požehnáním, nýbrž prokletím. Co je tedy dobré koupit a co ne?

Letos začaly výprodeje sezónní konfekce už na začátku prázdnin a posléze se přidaly i leckteré řadové butiky. Procenta slev stoupají a nabídka sortimentu je stále velká. Prodejci se potřebují zbavit zásob, atraktivní ceny lákají. Ten, kdo si na jaře počkal, si nyní může šaty, boty, doplňky pořídit za mnohem menší sumy. Konečně si módu užít naplno. Jenže, má to háček...

Euforie z parády za skvělý prachy je nebezpečná víc, než se možná zdá. Dokáže po malých částkách peněženku pěkně zruinovat. Provokuje k nesmyslnému utrácení za věci, které nepotřebujete a kupujete jen proto, že jsou zlevněné. Tomuto riziku jsou většinou vystaveny ženy, u nichž shopping módy patří k největším slastem života.

Jak na to?

• Pravidlo číslo jedna zní: sezónní slevy dávají šanci opatřit si vysněný kousek, na nějž za normální situace nemáte!

• Kupovat si další nepotřebné triko, džíny, botky jen pro jejich neodolatelnou láci, je stupidní akt sysla. Móda je spotřební tovar, má být v oběhu. Paráda se nosí. Nikoli hromadí.

• Malé radosti si ženská dělat musí, ale mnohdy je rozumnější je směnit za jednu velikou a nadčasovou, která pár let v šatníku vydrží. Kvalita je vždycky víc než kvantita!

• Utratit (i po slevě nadstandardní) částku za přepychovou, jindy nedostupnou blůzu, šaty, kabelu je smysluplné! S podmínkou, že se jedná o klasiku, nikoli sezónní výstřelek. S touto taktikou si můžete časem vybudovat perfektní šatník s puncem elegance a kvality.

• Nenechejte se zlákat cenou a nekupujte s pocitem vítěze kousky, které nemáte s čím skombinovat. Se stylem vaší skříně neladí. Vyhodíte peníze za něco, co nosit nebudete. Známe to...

• Sezónní výstřelky mají jepičí život. Je tedy dobré si rozmyslet, zda stojí za to, si je na zbytek léta pořídit.

• Trendy, které se dýchavičně třetí sezónu opakují, zřejmě další jaro/léto vypadnou z kola ven. Zvažte bolerka pod prsa, overaly, turecké kalhoty, korzetové šaty s nabranou sukní a kaskádou volánů...

• Vzor květin tady vždycky bude, jen se z pozice hitu přesune do kolonky evergreen. Podobně jako námořnické pruhy, slonovinová a věčné pastely. Pouzdrové šaty jsou nesmrtelné. Stejně jako cigaretové kalhoty a hladké lodičky s vejčitou špičkou na jehle. Comeback pánských sak v princes linii bude zřejmě pokračovat a bílých košil nikdy nebude dost.