Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kdo je lepší řidič? Podle statistik jsou to ženy!

16. srpna 2017 | 16:00

Jsou ženy lepší řidičky? Nebo je něco pravdy na všech vtipech, které si z řidičských schopností žen utahují? Tuhle otázku se jednou pro vždy rozhodla zodpovědět studie serveru Carrentals UK, britského porovnávače autopůjčoven. A podle ní jsou ženy za volantem lepší, než muži. Proč?

Průzkumu se zúčastnilo přes 700 respondentů, pochopitelně nad 18 let. Možná malý vzorek, ale už dostatečně reprezentativní. A výsledky mluví neúprosně pro zástupce "silnějšího pohlaví".

57 % dotazovaných mužů má za sebou jednu nebo více nehod, zatímco žen bylo v tomto ohledu jen 44 %. Zajímavý je výsledek ohledně nedodržování rychlostních limitů. Povolené meze překračují hlavně pánové ve věku mezi 36 a 45 lety a senioři nad 65, dohromady jich byla skoro polovina, přesně 45 %. To, že v autech blázní mladí kluci, sice stále platí, ale jak je vidět, i dospělí muži rádi šlapou na plyn, případně berou všelijaké omezení jen jako milé doporučení.



Alarmující je, že 60 % mužů nad 65 let už se zapletlo do havárie. Není to ale zdaleka pouze stárnutím organismu. Na dotaz, zda někdy mělo nehodu, totiž odpovědělo kladně jen 30 % dam této věkové kategorie.

Platí okřídlené „Čím je člověk starší, tím více má zkušeností“? Ne tak docela. Třetina už totiž dostala nějaký ten bodík, přitom řidičský průkaz vlastní úplně všichni alespoň dvě desítky let. Součástí testu byly i dopravní značky. Každý třetí respondent obou pohlaví neuměl správně identifikovat „Zákaz zastavení“, což je velmi tristní.



„Muži by rádi věřili, že jsou za volanty lepší než ženy, ale je jasně vidět, že se jim dařilo mnohem hůře. A to hlavně, pokud šlo o pokuty za překročení povolené rychlosti a trestné body,“ řekl generální ředitel Carrentals UK Gareth Robinson. Určitá agresivita se tedy projevila i zde a pánové byli beztak globálně statisticky horší. „Muži soustavně hodnotili své řidičské dovednosti výše než ženy. Přitom dotazníkům nevěnovali dostatečnou pozornost a obvykle vyšlo najevo, že se na silnicích chovají hůře.“ To jim ale neupírá si o sobě myslet svoje.

Více novinek ze světa aut si přečtěte ZDE na serveru Auto.cz

Souhlasíte s tvrzením, že ženy jsou za volantem lepší, než muži?
60,6%
39,4%
Děkujeme za Váš hlas!
20 hlasů
13 hlasů

Autor: Aleš Sleeper Dragoun, auto.cz