Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

50 let spolu a pořád šťastní! Znají recept na dlouhé manželství

7. dubna 2013 | 07:00

Řešíte právě vztahovou krizi? Rozcházíte se s partnerem a vlastně neznáte důvod? Hádáte se kvůli malichernostem? Pak si přečtěte příběh manželů, kteří nedávno oslavili 50 let společného života. Možná, že vás jejich příběh inspiruje.

Česko-slovenská love story

Eva (72) a Oskar Pečenkovi (73) oslavili loni v únoru 50 let společného manželského života. Na svět přivedli jednu dceru, která jim porodila tři vnoučata. "Seznámili jsme se už jako děti, v nějakých 12 letech a to symbolicky-na svatbě manželčiny sestřenice," vzpomíná sympatický pan Oskar. O nějakém „jiskření“ v těchto letech nemohla být prý ani řeč, ale oba si dobře uvědomovali existenci toho druhého.

Svatba proběhla na Slovensku, v Evině rodišti, 24. února 1962 ve skromných podmínkách, samozřejmě ale za přítomnosti všech členů obou rodin a svědků.
Autor: archiv
Počátky jejich vztahu se odehrávaly mezi Podtatranskou a Podkrkonošskou přírodou, což znamenalo stovky kilometrů od sebe. Jak říká Oskar, vzájemná náklonnost začala sílit v době studentského dozrávání. "Od plachých pohledů a dotyků, přesvědčování, ujišťování a usilování se „cosi“ dělo čím dál tím víc… Toužili jsme být spolu. Nebylo to ale jednoduché. Zpočátku se viděli jen několikrát do roka a to nejvýše na několik dnů." Namlouvali se netypicky: "Deset let jsme k sobě „stavěli mosty“ abychom se byť jen nakrátko viděli. Pak jsme dospěli do bodu, kdy jsme si směle mohli dát životní slib,“ říká Oskar.

Dcera Ivana je redaktorkou časopisu Blesk pro ženy.
Autor: archiv
Vnuci nám dobíjí baterky

Požádání o ruku ze strany nápadníka bylo nejen symbolické ale i krásné. "Naše obě rodiny se znaly, příbuzní nám fandili," bere si slovo Eva. Jediné dítě Pečenkových, dcera Ivana (mimochodem redaktorka týdeníku Blesk pro ženy - pozn. redakce) přišla na svět po pěti letech od svatby, v roce 1967. Dnes si užívají svých třech vnuků. "Každé shledání s nimi nám oběma, jak se říká, „nabíjelo a stále nabíjí baterky," říká s dojetím v hlase pyšný děda.

S dcerou Ivanou...
Autor: archiv
Rozčilování máme v genech

Oboustranný respekt, tolerance a vážení si hodnot toho druhého- to je podle Evy i Oskara hlavní podstatou spokojeného soužití. "Na manželce neustále obdivuji její mateřskou něhu, a i tu prarodičovskou, pracovitost a starost o chod domácnosti, a umění udržovat „rodinný krb se stále plápolajícím ohněm," chválí Evu Oskar. "Já u manžela obdivuji jeho tvůrčí nadání i schopnost využít jeho perfekcionalizmus a manuální zručnost do běžného života. A taky jeho schopnost být přiměřeně pozorný a umění se mně vždy zastat," dodává Eva. Nepřítelem jejich vztahu prý někdy bývá zbytečný křik a rozčilování – které je podle slov manželů dáno geneticky. Kdo je tím genetickým kódem vybaven, však manželé (taktně) neprozradili...

Eva a Oskar dnes...
Autor: archiv
Vztah na hromádce není jednodušší!

Manželskou nevěru Eva i Oskar striktně odmítají. Podle jejich názoru „ohrožuje vztah, dá se odpustit, ale zapomenout nikoli...“ Shodují se i na věcech, které by ve vztahu jeden na druhém rozhodně nesnesli: "Alkohol, vysedávání po hospodách, sobectví, nedostatek empatie, vulgárnost a už vůbec ne hrubost.“ Vnímat svatbu jako zaručený institut trvalosti či jakési absolutní jistoty je nesmysl. Dnešní mladí nepospíchají k oltáři, nejčastěji si (bláhově) namlouvají, že zjednodušeným partnerským vztahem „na hromádce“ jim ubude odpovědnosti v rámci vztahu. To je zásadní omyl! "Ve vztahu, ať už manželském či partnerském, se přece naprosto nic nemění, nic se nezmenšuje ani nezvyšuje,“ přiznává na závěr svůj otevřený pohled Oskar.

A jaký recept na spokojené manželství Eva s Oskarem mají? Vyjmenovali jich hned několik:

* Být nad věcí a umět věci řešit spíše s humorem
* Umět odpouštět, nepřipomínat si omyly
* Umět milovat především toho druhého, a teprve pak vidět sebe
* Být čestný a férový (pak nebude ani podezíravost a nedůvěra)
* Nepreferovat nepodstatné
* Zapudit egoismus

NÁŠ TIP
Otevřenou zpověď dalších dvou párů, které spolu vydrželi více než 50 let, najdete už v pondělí 8. dubna v oblíbeném týdeníku Blesku pro ženy.

Autor: připravila Dita Černá