Odnaučte se jíst sladké! Plán, jak to dokázat krok po kroku

  • Odnaučte se jíst sladké! Plán, jak to dokázat krok po kroku
    3. ledna  2017 
     06:00

    Jak se jmenuje váš problém, kvůli němuž nemůžete zhubnout? Jsou to sladkosti, cukr, sušenky, čokoláda? Pak je na místě předsevzetí, že v letošním roce aspoň trochu omezíte spotřebu cukru, protože bez toho to nepůjde. A my vám s tím pomůžeme. Máme pro vás plán, jak na to!

  • Všechno, co potřebujete vědět o cukru

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Sladká jídla nejsou jedovatá. Má to biologický důvod. Když naši předkové vyráželi na lov, věděli, že když jsou bobule, na které natrefí, sladké, mohou je sníst, protože to, co je jedovaté, to je obvykle hořké. Navíc sladké bobule obsahovaly velké množství glukózy a poskytly jim hodně energie.

    V čem je problém? Kdybychom konzumovali cukr v jeho přirozené podobě – bobulích nebo ovoci – nebyl by problém žádný. V průběhu minulých století jsme ale cukr začali vyrábět také průmyslově a postupně ho přidávat do jídel jako skryté lákadlo. Osmdesát procent cukru, který sníme, nepochází z cukřenky na stole, ale z hotových potravin. Takže dnes průměrný Evropan sní 32 kilo cukru ročně, čímž několikanásobně překračuje doporučenou denní dávku, kterou je podle Světové zdravotnické organizace šest čajových lžiček cukru pro ženu a devět pro muže.

  • Co je cílem cukrového detoxu?

    Video se připravuje ...
    Co by měly jíst ženy po třicítce, aby zhubly nebo nepřibraly • VIDEO: Vím, co jím

    Naším cílem je naučit vás cukr radikálně omezit. To je totiž důležitější než hledání cukrových alternativ, protože rozdíly mezi klasickým bílým cukrem a tím kokosovým jsou minimální. Většina alternativ klasického bílého cukru obsahuje něco mezi 85 až 90 % sacharidů – glukózu, fruktózu nebo různé jejich kombinace. Z výživového hlediska je to tedy v podstatě totéž s drobným rozdílem, že některé druhy cukrů nebo sirupů mají navíc miligram minerální látky či vlákniny.

  • Fáze 1: Příprava aneb monitoring cukrové závislosti

    Když špatně spíte, sníte tak přes den až o 1 200 kJ více. To je jak půlka čokolády.
    Autor: Shutterstock.com

    V první fázi si budete zapisovat, jak to máte se sladkým. Monitoring je důležitý, rozvíjí schopnost pozorovat a vnímat, co opravdu děláte a proč to děláte. Nezapisujte jenom sladkosti ve formě dortů, sušenek nebo čokolád, ale všechno, co obsahuje cukr.

  • Fáze 2: Co z monitoringu můžete vyčíst?

    Video se připravuje ...
    Proč je smetanová zmrzlina lepší než ovocná a jaký nanuk vaše dieta snese? • VIDEO: Vím, co jím

    • Kdy jíte sladké nejčastěji?
    • Jaké sladkosti jíte?
    • Kolik jich sníte?

    * Nápověda: Jste umírněnec, který si dokáže dát čtvereček čokolády a zbytek zabalí, nebo přesný opak?

    • Co způsobuje, že saháte po sladkém?

    * Nápověda: Je to špatná skladba jídelníčku, máte na sladkosti pořád chuť? Je to stres, který sladkostmi zaháníte třeba v práci? Je to smutek, který se jimi snažíte zažehnat?

    • Jak se většinou cítíte poté?

    * Nápověda: Máte výčitky? Jaké? Říkáte si, že příště už se ovládnete, a stejně neovládnete?

    • Co dalšího jste o sobě zjistili?
  • Fáze 3: Frontální útok

    ..
    Autor: iStock.com

    Tři nejčastější příčiny chutí na sladké – a jak se jich zbavit.

    1. Nadbytek sacharidů v jídelníčku a nedostatek bílkovin

    Jak se projevuje: Máte chuť na něco sladkého, a tak si to dopřejete s tím, že ukojíte chutě, jenže za dvě hodiny máte stejnou chuť znovu.

    Řešení: Upravte si jídelníček. Vyřaďte z něj potraviny, které způsobují rychlý vzestup a pád glukózy v krvi, tedy bílé pečivo, polotovary nebo slazené nápoje. Nahraďte je potravinami s nižším glykemickým indexem, tedy celozrnným pečivem, celozrnnou rýží, bramborami, bulgurem apod. Nezapomínejte na dostatek bílkovin.

    2. Dlouhé pauzy mezi jídly

    Jak se projevují: Jíte jenom 2- až 3krát denně a kolikrát už máte takový hlad, že se skoro třesete. Tělo prahne po jakékoli rychlé energii. I když máte po ruce něco zdravého, stejně sáhnete po sladkém. Večer navíc často máte pocit, že se nemůžete dojíst.

    Řešení: Zařaďte do jídelníčku aspoň jednu malou svačinu a chuť na sladké bude okamžitě poloviční.

    3. Únava a stres, případně smutek

    Jak se projevují: Nemáte sice hlad, ale jíte. Často bezmyšlenkovitě, třeba před obrazovkou počítače nebo večer před televizí. Pak vůbec nemáte představu, kolik jste toho snědli. Jídlo na chvilku poskytne úlevu a vysvobození, ale pocity opojení záhy střídají obrovské výčitky. Co je typické? Kdysi šlo nepříjemné pocity zahnat několika čtverečky čokolády, teď už nestačí tabulka.

    Řešení: Dbejte na to, ať se každý den pořádně vyspíte. V práci neslibujte víc úkolů, než zvládnete. Ve stole nemějte sladkosti, ale zdravou nesladkou svačinu, kterou si přinesete z domova. V peněžence nenoste žádné drobné, které by vám dovolovaly odskočit si několikrát denně k automatu.

  • Velký úklid kuchyně

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kde jinde zahájit detox než v kuchyni? Co vyhodit z mrazáku, z lednice nebo ze spíže? Mezi nejhorší sladkosti patří zmrzlina, zmražené pizzy, hranolky nebo krokety, dalším lákadlem jsou ochucené jogurty, salátové dresinky, další jsou pak oplatky, sladké tyčinky, sladké minerálky a džusy. A samozřejmě nezapomínejte na alkohol.

  • Chytré nákupy

    xx
    Autor: Profimedia

    Jak nakupovat, abyste si domů přinesli co nejméně věcí obsahujících cukr? Většina obsahu vašeho košíku by měla pocházet z uliček, které najdete na okrajích supermarketu. Po obvodu totiž bývají pečivo, maso, sýry, ovoce a zelenina, zatímco uprostřed v regálech jsou všechny ty krabice, plechovky a sáčky nabité cukry. Proto je zásadní číst údaje na obalech a umět se v nich vyznat. Nejdůležitější z hlediska přítomnosti cukru jsou přehled „výživové údaje“ a často hned vedle uvedené „složení“. V prvním je důležité všímat si celkového počtu kalorií a obsahu sacharidů. Pod složením by správně mělo být napsáno, kolik z toho jsou cukry.

  • Konec závislosti

    Milujete červené maso a tvoří většinu vašeho jídelníčku? Dejte si pozor na rakovinu!
    Autor: Shutterstock.com

    Důležité je hlídat si dost bílkovin v jídle. A co dál? Spousta lidí nedokáže zůstat jen u jednoho čtverečku čokolády a spořádá většinou celou. Pak je mnohem jednodušší odolat pokušení tím, že si žádnou nekoupíte nebo ji vůbec nenačnete. Dále radí výživoví poradci komplikovanou cestu. Čím složitěji se ke sladkostem dostanete, tím míň je budete vyhledávat. Co takhle horní police ve spíži? Dalším skvělým pravidlem je: vyčistěte si zuby. Dejte si do tašky kartáček na zuby a malou pastu a po každém jídle si je vyčistěte. Budete překvapení, jak to funguje.

    Podrobnější plán na cukrový detox a návod na to, jak se zbavit chuti na sladké, najdete  v lednovém čísle časopisu Dieta (1/2017), které je právě na stáncích. A nejen to, jsou v něm také jídelníček na celé čtyři týdny od výživového poradce Petra Havlíčka, dále tipy, jak získat tělo sexy bohyně, procedury pro zpevňování, detox a očistu v teple a také skvělý měsíční plán na zpevnění problematických partií.

/
Autor: Jana LeBlanc, Dieta

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji