Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Účastnice reality show hubnou dál: Shodily přes 30 kilo!

Jaroslava se už na pravidelné přeměřování ve studiu Nutra Bona těší. Vždycky je to o pár centimetrů méně.
20. března 2010 | 06:58

Ještě dva týdny dělí účastnice naší reality show Štíhlí s Bleskem od pomyslného protržení cílové pásky.

Jakou roli hrály v přihláškách do soutěže před dvěma měsíci peníze? Jaký motiv byl pro účastnice tím hlavním? Jaká pohnutka je pro rozhodnutí zhubnout nejlepší? Co slyšely za tu dobu nejhoršího a co je naopak potěšilo?

Dana Malinová (45), realitní makléřka, Praha

Původní váha: 89 kg

Už zhubla: 7,5 kg

Dana má k úsměvu příjemný důvod, dole už má 7,5 kilogramu.
Autor: David Malík, Petr Merta, Jiří Hadač, Ondřej Požár, Slávka Červená

„Případná finanční odměna moc velkou roli v motivaci nehrála, chtěla jsem prostě jen vypadat líp,“ říká Dana. „Nejhorší to bylo po zveřejnění první fotky v Blesku. Ta byla opravdu příšerná a známí i rodina se ptali, jestli jsem měla zapotřebí takhle veřejně ze sebe nechat udělat blbce. Ale vzápětí dodávali, že vypadám ve skutečnosti lépe. No, každý prostě není fotogenický.“

„Správná motivace je alfou i omegou celého procesu snižování váhy,“ říká Magdalena Mikulandová, majitelka Studia pro ženy. „Nejlepší motivací je podle našich zkušeností bezesporu partner, nový objev, o který máte zájem, apod. Až na druhém místě je zdraví. Vůbec nejhorší důvod, proč začít hubnout, je, když přijde klientka s tím, že jí to zaplatily děti, protože mají o maminku strach, že je obézní. Pak se snažíme zapojit například i psychologa a snažíme se klienta přesvědčit, že zhubnutí je opravdu v jeho vlastním zájmu.“

 

Jaroslava Stibůrková (45), exekutorka, Praha

Původní váha: 95,1 kg

Už zhubla: 7 kg

Jaroslava se už na pravidelné přeměřování ve studiu Nutra Bona těší. Vždycky je to o pár centimetrů méně.
Autor: David Malík, Petr Merta, Jiří Hadač, Ondřej Požár, Slávka Červená

„Chtěla jsem mít zase prsa větší než břicho,“ komentuje s úsměvem Jaroslava svůj hlavní motiv pro účast v naší soutěži. „Taky jsem po dlouhé době slyšela: Jé, tobě to, Jaruško, sluší a máš hezký zadek! Moje okolí je super a nejčastěji slyším: Drž se, držíme ti palce. Nejvíce a navíc mile mě překvapilo, že mi fandí dokonce i moji splátkaři, což je při mém povolání fakt nečekané.“

Do Nutra Bony chodí klienti nejčastěji s motivem estetickým. Chtějí zhubnout a vypadat lépe, a to často i kvůli dětem. Podle zkušeností tohoto studia nefunguje příliš tlak druhého (např. partnera). Chybí-li patřičná motivace, vnitřní přesvědčení, je dieta neúčinná. „Důležité je, aby se při dietě nepoškodil vzhled, jako tomu často bývá u nerozumného hubnutí. V tom případě ženy zestárnou, prohloubí se vrásky, ochabne pleť, lámou se nehty. Proto je nezbytné dietu obohatit potravinovými doplňky, které posílí imunitu, dodají vitaminy, minerální látky, kolagen i lecitin,“ říká Ludmila Treutnarová z Nutra Bony.

 

Bohumila Sadílková (48), živnostnice, Brno

Původní váha: 82,9 kg

Už zhubla: 6,4 kg

Bohumila ke sportování přidala i pěší chůzi po Brně. Každým krokem ke štíhlejší postavě.
Autor: David Malík, Petr Merta, Jiří Hadač, Ondřej Požár, Slávka Červená

„Peníze za možnou výhru pro mě nehrály prakticky žádnou roli. Pouze jsem chtěla vypadat lépe a hubnout pod odborným dohledem,“ říká Bohumila. „Nejvíc mě podporují přítel, dcera a syn, kteří mě nastartovali zpět ke sportu, a fandí mi i přátelé. Kamarádky začaly se mnou sportovat a každá chce poradit, co jím,“ usmívá se Bohumila. „Během hubnutí mě zatím nikdo z cesty svést nechtěl. Spíš mě naopak tlačili, ať makám víc a víc!“ dodává.

Podle zkušeností brněnské poradny Nutrivia je největším motivem pro klienty vlastní zdraví. Jakmile se u člověka s nadváhou objeví vysoký tlak, zvýšená hladina cholesterolu, dušnost, bolesti kloubů, křečové žíly, diabetes mellitus II. typu nebo další nemoci, aktivuje se pud sebezáchovy a člověk pak dodržuje dietu i doporučení odborníků s velkou sebekázní. Kromě zdraví je dalším motivem i nespokojenost se sebou samým, špatný pocit z vlastního těla.

 

Ivana Palisová (37), kadeřnice, Zlín

Původní váha: 71 kg

Už zhubla 6,2 kg

Aqua aerobik je pro formování postavy skvělým sportem a Ivanu to navíc baví
Autor: David Malík, Petr Merta, Jiří Hadač, Ondřej Požár, Slávka Červená

„Ježíši, na co ses to dala?“ Tak to byla typická věta, kterou slýchala Ivana od prvních dílů naší reality show od lidí, kteří ji poznávali na fotkách v Blesku. „Zpočátku mě to rozhodilo, ale pak jsem to brala s rezervou,“ říká Ivana.

Moc jí ale fandí rodina i přátelé a dokonce pro ni připravují památeční album z výstřižků celé reality show. A jaká byla Ivanina motivace přihlásit se a zhubnout? „Když jsem se podívala do zrcadla, nelíbila jsem se sama sobě a chtěla jsem prostě vypadat lépe. Peníze jako hlavní motiv určitě nebyly, ale každá koruna potěší, ne?“ říká Ivana s úsměvem.

 

 

Helena Pokorná (26), na mateřské, Praha

Původní váha: 61,9 kg

Už zhubla: 3,9 kg

Helenino hubnutí má pod přísným dohledem Lucie Hylská ze studia DIET PLUS.
Autor: David Malík, Petr Merta, Jiří Hadač, Ondřej Požár, Slávka Červená

„Do reality show Štíhlí s Bleskem jsem se přihlásila díky manželovi a taky proto, že už jsem nevěděla, co s nadbytečnými kily. Reakce okolí byla skvělá, všichni mi fandí a manžel je mi tou největší oporou. Špatného mi nikdo nic neřekl, naopak od manžela jsem sklidila jen slova chvály.“

Podle zkušeností studia DIET PLUS je nejúspěšnější motivací u mužů lepší zdravotní stav a u žen touha po příjemnějším vzhledu. Chtějí se dostat např. do svatebních nebo plesových šatů, do plavek, když se chystají na dovolenou, nebo se chtějí líbit partnerovi. „Motivace se ale může během dietní kúry vytratit, a proto je důležité mít svého poradce, který s klientem řeší nejen výživu, ale i běžné situace a problémy. Poradenské služby zdarma jsou v našem studiu nedílnou součástí dietního plánu,“ říká Lucie Hylská, manažerka studia DIET PLUS.

Autor: str