Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pětice účastnic reality show zhubla už 26,6 kg

Fotografie
13. března 2010 | 05:00

Už pátý týden se pětice účastnic reality show Štíhlí s Bleskem poctivě snaží shazovat nadbytečná kila. Hubnutí ovšem neznamená jen dodržování dietního plánu, ale je třeba také tělo rozhýbat, vydávat více energie, spalovat tuky a zpevnit svalstvo.

Jak se soutěžícím daří při sportovních aktivitách? Kde na sport berou čas a jak je to baví?

Bohumila Sadílková (48), živnostnice, Brno

Původní váha: 82,9 kg

Už zhubla: 6 kg

Hubne pod dohledem brněnské dietologické poradny Nutrivia, www.nutrivia.cz

519701:gallery:true:true

„Sportuji pravidelně, ale vím, že bych mohla více. Někdy mi v tom zabrání přirozená lidská vlastnost – lenost,“ říká Bohumila. Nejvíce mě baví cvičení na moderních strojích s doprovodem hudby v centru příjemných lidí. Méně mám ráda domácí rotoped, není to ten správný motor,“ dodává.

Na radu odborníků z dietologické poradny Nutrivia Bohumila několikrát týdně cvičí dvoufázově – ráno i večer. Víkend je relaxační, jen se prodloužily procházky.

Postupně se rozšiřuje posilovací cvičení, aby při úbytku hmotnosti nedocházelo k nechtěným ztrátám svalové hmoty. Doporučené aktivity jsou – rotoped, spinning, procházky i relaxační cvičení v kanceláři zaměřené na držení těla

 

Ivana Palisová )37), kadeřnice, Zlín

Původní váha: 71 kg

Už zhubla: 5,6 kg

Kila shazuje v Poradně pro výživu a hubnutí Renaty Mičové ve Zlíně, www.hubnutizlin.cz

 

519703:gallery:true:true

Pilates, posilování s overballem na tvarování postavy, jízda na orbitreku a aqua aerobik – to jsou sportovní aktivity, které svým klientům doporučuje Renata Mičová. „Jakýkoliv pravidelný sport je pro hubnutí nezbytný, nestačí jen pohyb při úklidu nebo na zahrádce.

Pokud klient nikdy nesportoval, může začít s nordic walkingem 2x týdně alespoň 45 minut ostrým tempem nebo rehabilitačním cvičením 2x týdně hodinu apod.“ Jak se radami řídí Ivana? „Zpočátku se mi nechtělo, byla jsem lenivá, ale taky jsem si neudělala na sport čas. Až jsem si upravila program v práci, tak mě to kupodivu chytlo a začalo bavit.

Vplula jsem do toho jako před lety, kdy jsem sportovala pravidelně. Pod dohledem cvičitelů sportuji dvakrát týdně. Když ale nemohu, což se občas stane, tak to doháním doma. Denně 45 minut šlapu na orbitreku..

 

Dana malinová (45), realitní makléřka, Praha

Původní váha: 89 kg

Už zhubla: 7 kg

Váhu se snaží shodit za pomoci Studia pro ženy, www.studioprozeny.cz, podle programu Metabolic balance®

519704:gallery:true:true

Ve Studiu pro ženy prvních 14 dní dietního režimu doporučují sport vynechat (zejména vzhledem k ozdravným procesům a metabolickým změnám v organismu a tím zvýšené únavě). Po 14 dnech, kdy klient začíná cítit příliv energie, jsou doporučeny jako pohybové aktivity např. plavání, powerjoga nebo pilates.

Ve Studiu pro ženy všechny klienty předem upozorňují, že cvičení je nedílná součást procesu hubnutí. Dana značně prodloužila procházky se svými pejsky a začala cvičit na posilovací lavici břišní svaly. Občas vynechá výtah a do 5. patra vyšlape po svých. „Nejsem zrovna sportovní typ, raději mám dlouhé procházky v přírodě a když navíc rostou houby, dokážu courat po lese hodiny.

Občas si rekreačně zahraju badminton. A taky strašně ráda tančím, ale bohužel se k tomu málo dostanu.“

 

Jaroslava Stibůrková (45), exekutorka, Praha

Původní váha: 95, 1 kg

Už zhubla: 5 kg

Hubne za pomocí potravinových doplňků v pražském poradenském centru NUTRA BONA, www.nutrabona.cz.

519705:gallery:true:true

Jaroslava začala chodit pravidelně 2x týdně do posilovny a v ty dny, kdy necvičí ve fitness centru, jezdí doma hodinu na rotopedu.

„Za tu hodinu ujedu podle tachometru asi 22 km. Na rotoped sedám většinou v pět v podvečer a pustím si k tomu odpolední zprávy a pak detektivku. Rychleji to uteče, jezdit na rotopedu doma je totiž dost nudné.

Posilovna mě baví rozhodně více. Taková lekce obnáší 35 minut zahřívací jízdy na kole, pak hodinu cvičím pod dohledem trenéra Babůrka a končím 45 minutami zase na kole. Kdysi už jsem do posilovny chodila, ale pak jsem z rodinných důvodů přestala a na všechno se vykašlala. Ale teď mám zase více elánu  a sport mě začal opravdu bavit.“

Cvičební plán doporučili Jaroslavě ve studiu Nutra Bona, kde každému klientovi „ušijí“ pohybový program na míru.

 

Helena Pokorná (26), na mateřské, Praha

Původní váha: 61, 9 kg

Už zhubla: 3 kg

Snaží se shodit nadbytečná kila s programem dietplus®, www.dietplus.cz

519702:gallery:true:true

Odborníci ze studia dietplus ® doporučili Heleně zpočátku pohybový režim neměnit, aby se nejprve projevila změna ve stravování. Pak doporučili každý den alespoň 45 minut svižné chůze bez zastavení.

Helena totiž vzhledem ke své mateřské nemá čas navštěvovat fitness centrum. „ Chodím samozřejmě každý den na procházky s dítětem a snažím se cvičit alespoň dvakrát týdně doma u televize. Beru to jako příjemné odreagování po celém únavném dni,“ říká Helena.

Bez cvičení to nejde: Jaké sporty se doporučují při léčbě obezity?

Mgr. Pavel Suchánek, odborný garant dietplus®

„Při těžké obezitě je to plavání, pomalý aqua aerobik, šlapání na rotopedu, při lehčí formě obezity (asi 5 až 12 kg nadváhy) totéž, ale se zvýšenou intenzitou, a to 60 minut 4x týdně. Dobré je zkusit lehčí power jógu, posilování s malými závažími plus rychlá chůze po měkčím podkladu v kvalitní obuvi s podporou nožní klenby a zpevněnými kotníky.“

■ Co když zatím člověk nesportoval? „Je dobré začít postupně pod vedením zkušenějších kamarádů, nebo v případě speciálních aktivit fi tness, power jógy, aqua aerobiku pod vedením trenérů nebo cvičitelů.“

■ Dá se úspěšně zhubnout i bez pohybu? „Je to možné, ale psychicky velmi náročné, protože ve fázi hubnutí musí být přísnější režim. Udržet hmotnost bez sportování alespoň 2x týdně není možné.“

Autor: str