Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Houbový speciál: Jemná houbová krémová polévka

Jemná polévka z žampionů a lišek.
25. srpna 2010 | 17:19

Seriál: Příznivé teploty a dostatek vláhy plní v těchto dnech koše houbařů, kteří si z lesa odnášejí pestré a chutné úlovky. Sběrem to však celé nekončí, ale naopak začíná. Co si s houbami počít?

Potřebujeme:

125 g žampionů, 125 g lišek
1 cibuli
1 PL rostlinného oleje
15 g instantních vloček
¼ l polotučného mléka
200 ml zeleninového vývaru
sůl, pepř, tymián

Houby očistíme a nadrobno nakrájíme. Cibuli oloupeme a jemně nasekáme. Rozpálíme olej a opečeme v něm cibuli. Přidáme houby a za stálého míchání opékáme ještě asi 5 minut. Polovinu hub dáme stranou.

Zbylé houby posypeme instantními vločkami a za stálého míchání krátce (asi 1 minutu) opékáme. Přilijeme mléko a vývar a v nezakrytém hrnci vaříme při nízké teplotě. Houbový krém rozmixujeme a ochutíme solí a pepřem. Do polévky přidáme zbylé houby a tymián a podáváme.

Příprava: 15 minut

Energetická hodnota: 191 kcal/802 kJ

Autor: red, amp