Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C

Léčba závislostí funguje, říká Vojtěch Kozlík z neziskové organizace SANANIM

27. dubna 2024 | 06:00

SANANIM je v ČR jedním z nejstarších a dnes i největších nestátních poskytovatelů služeb v oblasti léčby závislostí. Lidem ohroženým drogami či hazardním hraním a jejich blízkým poskytuje pomoc v síti programů a služeb. Touto svou činností vyvrací stále rozšířený mýtus, že závislosti se nelze zbavit. Jak SANANIM svým klientům pomáhá jsme se zeptali terapeuta a autora kampaně Druhá šance Vojtěcha Kozlíka. 

Odkdy organizace SANANIM existuje a čím se zabývá?

SANANIM je nestátní nezisková organizace, která od svého založení v roce 1990 působí v oblasti drogových závislostí. Pomáhá osobám závislým na návykových látkách, hazardu, ale také jejich blízkým, kteří se s touto nelehkou situací potýkají. V současné době je v chodu benefiční aukce zážitků známých osobností Dejme druhou šanci. Ta končí posledního dubna v 18 hodin.

Nezisková organizace SANANIM je v ČR jedním z nejstarších a dnes i největších nestátních poskytovatelů služeb v oblasti léčby závislostí.
Autor: www.sananim.cz

Jaké služby SANANIM nabízí? A kdo všechno se na vás může obracet?

Na SANANIM se může obrátit každý, kdo potřebuje. Nejčastěji se tak děje prostřednictvím telefonu nebo pražského Kontaktního centra. V současnosti provozujeme patnáct hlavních zařízení tvořících ucelený a komplexní systém prevence, péče, léčby a resocializace. Naše mnohaleté zkušenosti jasně ukazují, že léčba závislostí funguje. Věříme v možnost úzdravení a tomu přizpůsobujeme léčebné postupy. Nicméně stejně tak jsme přesvědčení o vysoké účinnosti a důležitosti přístupů, které efektivně snižují rizika a chrání veřejné zdraví (harm reduction). 

Co obnáší práce terapeuta pro SANANIM?

V různých částech organizace se práce liší, v případě komunity či nízkoprahových zařízeních je to trochu jiné, v případě Doléčovacího centra se jedná o individuální a skupinovou terapii, ale zároveň i o podporu v praktických věcech, ať už se jedná o pracovní zařazení či volný čas klienta. Součástí jsou i volnočasové aktivity, protože klient po léčbě, kromě bydlení a práce, postrádá taky často dovednost jak využívat volný čas.

Jak jste se k této práci dostal? Jak dlouho zde pracujete?

Původně jsem v SANANIMu začínal jako fundraiser. Nyní pracuji jako terapeut v rámci Doléčovacího centra. Doléčování vnímám jako důležité v celé šíři, od praktických kroků s klienty přes skupinovou a individuální terapii až po zážitkové sportovní aktivity. Zároveň se snažím vytvářet projekty, jako je náš nejnovější projekt Benefiční aukce zážitků, protože je to užitečné a baví mě dávat šanci nejen klientům, ale v jistém smyslu i dávat šanci komukoliv udělat dobrý skutek. 

Nosíte si tzv. práci domu? Berete si některé osudy lidí k srdci/osobně?

Snažím se práci domů si nenosit, ale ne vždycky mi to jde. Naštěstí mě baví třeba sport nebo vaření a to pak nemusím myslet na nic.

Podporovatel SANANIMu s výtvarnicí Barborou Kyslíkovou
Autor: Archiv SANANIM

Když se někdo rozhodne, že se chce léčit a přijde k vám, co se děje? Jaký je postup?

Kontaktuje naši poradnu, ambulanci, kontaktní centrum. Každý je jedinečný a v té souvislosti léčba pro každého může vypadat trochu jinak, někdo zvolí ambulantní formu, jiný denní stacionář a další třeba pobyt v komunitě. Jednotlivé služby na sebe navazují, proces úzdravy není obvykle krátký a s mnoha klienty spolupracujeme i roky. 

Nemáte pocit, že drogy jsou v naší společnosti tolerované v určitých společenských vrstvách a u někoho naopak vůbec – bezdomovci apod.? 

To je těžká otázka. Máte svým způsobem pravdu. Legální drogy - například alkohol - jsou tolerované moc a nelegální paradoxně zase moc málo.

Aktuálně probíhá druhý ročník projektu Druhá šance, jehož jste autorem, můžete nám říct, o co se jedná?

Projekt Dejme druhou šanci jsme poprvé uskutečnili v loňském roce. Jedná se o fúzi ochotných osobností společenského a kulturního života - ty jsou ochotny věnovat svůj čas ve prospěch podpory léčby závislosti a veřejně to říkat prostřednictvím například sociálních sítí. Ve spolupráci s platformou Dobrobot si pak kdokoli může vydražit čas strávený s danou osobností a za tento unikátní zážitek putují prostředky vydražitele přímo na léčbu závislosti. Tato unikátní dobročinná aukce je koncipována tak, že všichni spolupracují bez nároku na odměnu, a proto vydražitelé přímo podpoří léčbu závislostí v SANANIMu. Letos jsme oslovili jinou devítku statečných, věrný nám z loňska zůstal Tomáš Klus, který k nabídce setkání přidal i svou oblíbenou dvanáctistrunku Sigma s autogramem. DJ Roxtar se připojil se svým alter egem Adolfeenem. Veronika Khek Kubařová nabízí možnost získat její unikátní obraz, Tereza Mašková je ochotná společně s vítězem si zanotovat, Honza Dědek nechá vydražitele nahlédnout do zákulisí talkshow, Jiří Dvořák zve do divadla, s Annou Dvořákovou je možné mluvit u kafe například o TikToku. Od Josefa Maršálka se line vůně cukrařiny a David Schweiner nabízí například volejbalový trénink. 

Šéf kampaně Dejme druhou šanci Vojtěch Kozlík s Honzou Dědkem
Autor: Archiv SANANIM

Jaké další zajímavé projekty by jste zmínil?

Mezi další zajímavé projekty patří například handy cyklo maraton, kterého se účastníme v létě. Každý tým je patronem jednoho člověka po těžkém úrazu nebo těžké nemoci, klienti spolu s terepeuty SANANIMu vždy postaví jeden či dva týmy. A nebo třeba běh Ze dna na vrchol, který bude v září. Jedná se o unikátní štafetový charitativní běh s nejnižšího místa v České republice na nejvyšší. A účastní se jej i jednotlivci.

Jak ještě podporujete lidi, kteří se dostali ze závislosti, co jim vaše organizace nabízí?

V rámci sociální práce s klienty poskytujeme klientům například podporu při hledání práce nebo i právní služby. Hodně se pak věnujeme volnému času klientů, protože to, jak kdo umíme zacházet s volným časem, je hodně důležité. S klienty v rámci jednotlivých služeb hodně jezdíme na kola, do hor, na vodu nebo kamkoliv jinam.

LÍBÍ SE VÁM, CO SANANIM DĚLÁ? ZAPOJTE SE DO DOBROČINNÉ AUKCE ZDE A PODPOŘTE PROJEKT DEJME DRUHOU ŠANCI

 

Autor: REDAKCE