Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ve Vítkovicích pracuje v lékárně robot

lékárna
26. ledna 2024 | 11:54

Zajímavá novinka funguje v lékárně v nemocnici v Ostravě-Vítkovicích. S tříděním léků ve skladu léčiv ústavní lékárny pomáhá robot. Jako jediná na Moravě má tato ústavní lékárna robotický sklad léčiv.

Robot tzv. lékomat má lékárníkům ušetřit čas a také usnadnit práci při přípravě léků. Lékomat má za úkol pomoci zajistit rychlý provoz jednoho z nejvytíženějších pracovišť v regionu. Ústavní lékárna totiž zajištuje kromě výdeje léků pacientům a také zásobování pro nemocnice. Připravuje jim léky, injekce a veškerá farmaka pro všechny pacienty. Robot je v plném provozu zatím několik dní. Před plným spuštěním systému prošel náročným testováním a musel být také pečlivě naprogramován.

Lékomat pojme až 22.000 krabiček léků, počet se odvíjí podle jejich velikosti. Jak celý systému funguje, popsal Jiří Gelnar, místopředseda představenstva společnosti Repharm, která Lékárny Agel v České republice řídí. „Když lékárník obdrží žádanku z oddělení, zadá ji do počítače a lékomat do několika minut požadavek zpracuje. Lékárník pouze připraví přepravku, lékomat léky vyhledá, zneplatní kódy dle legislativy, převeze do připravené přepravky a zahlásí lékárníkovi, že je vše hotovo k výdeji."

"Než jsme zprovoznili lékomat, fungoval výdej léků pro nemocnice tak, že oddělení si poslalo žádanku, lékárna léky objednala a potom musel lékárník vzít každou krabičku do ruky, zaevidovat ji, odkódovat dle platných předpisů a vložit do krabice. Pokud některý lék scházel, muselo se počkat, až bude k dispozici, poté léky zabalit a odeslat zpět na oddělení. Tato pracná činnost díky robotické lékomatu odpadá a lékárník se tak může věnovat další práci, která by musela počkat," vysvětluje ještě Jiří Gelnar.

Zajímavostí je, že robotický systém i se svými skladovými prostory má více než deset metrů na délku a téměř dva metry na šířku. Před jeho instalací tak bylo nutné upravit prostory lékárny. Systém dokáže zpracovat až 920 balení léků za hodinu. Za jednu směnu lékárny naskladní až 4290 balení a vyskladní 3920 balení. Dokáže uchopit a skladovat balení různých tvarů. Umí číst různé typy kódů.

Robotický systém tak pomáhá řešit i nedostatek kvalifikovaných farmaceutů. Lékárníci totiž čas, který by jinak trávili přípravou léků, mohou využít k jiným činnostem. Díky tomu se celý systém zrychlí a maximálně zefektivní. V neposlední řadě se také jedná o důležité udržení kroku s moderními trendy v tomto odvětví a vizi, jak by mohli fungovat velké lékárny do budoucna.

Autor: REDAKCE