Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nevíte, kam vyrazit? Máme pro vás 4 tipy na podzimní výlety

18. října 2023 | 06:00

Podzim je ideálním obdobím pro rodinné výlety. Můžete se kochat barevnou scenérií, ale i zažít netradiční společné chvilky, na které budete vzpomínat během zimy. Máme pro vás inspiraci na 4 tipy, kam se vydat a kde si užít společné momenty.

Procházka v barevném lese

Podzimní lesy jsou jedinečné tím, že se proměňují v nádherné mozaiky barev. Pro rodinný výlet můžete vybrat les v blízkosti bydliště nebo se můžete vydat za dobrodružstvím někam dál. Nezapomeňte si zabalit teplé oblečení a pořádné boty a vydejte se na procházku. Děti mohou sbírat kaštany a různobarevné listy a doma s nimi pak můžete vytvářet podzimní dekorace. Nebo si udělejte rodinné fotky v přírodě, které můžete věnovat jako vánoční dárek prarodičům.

BRuNO Family Park v Brně

Dětský park v brněnské části Slatina o velikosti 4000 metrů čtverečních nabízí více než 40 různorodých atrakcí pro návštěvníky všech věkových kategorií. Díky tomu se stává ideálním místem pro rodinné výlety, a navíc má vnitřní část otevřenou po celý rok. Mezi nejpopulárnější atrakce patří autodrom, lodičky, a pokud hledáte opravdovou dávku adrenalinu, určitě byste neměli minout 38 metrů dlouhý tobogán. Pro rodiče s menšími dětmi do čtyř let je připraven speciální prostor nazývaný Mláďata. Tady si mohou děti bezpečně hrát, zatímco vy si v klidu dopřejete šálek kávy a budete pozorovat své ratolesti, jak se baví. V Mláďatech najdete i malý labyrint, který přivede děti k začátku skluzavky vedoucí do obřího bazénu s kuličkami. Kromě toho je zde spousta dalších zábavných prvků, jako jsou hračky, kuchyňka, dřevěná loď nebo malé průlezky, které potěší děti a nabídnou jim spoustu prostoru pro kreativitu a objevování.

Výlet historickým motoráčkem

Historický vlak, který jede po trase přezdívané "pražský Semmering", vás vezme na cestu z pražského hlavního nádraží, poté pojede vinohradským tunelem, který je nejdelším dvoukolejným tunelem u nás. Potom se vydá po železničním mostě přes řeku Vltavu, kde si můžete užívat panorama Vyšehradu a Pražského hradu. Pak vás čeká stoupání hlubočepským viaduktem mezi skalními zářezy Žvahova a cesta po průjezdu přírodním parkem Košíře–Motol končí ve stanici Praha-Zličín. Pokračovat můžete dál přípojným vlakem do Hostivice nebo se po krátké procházce vrátit vlakem zpět na hlavní nádraží. Pražský motoráček jezdí celoročně v sobotu, neděli a o státních svátcích kromě vánočních prázdnin. Přezdívka trati je od známé rakouské trati v Alpách, která se stala první evropskou horskou železniční tratí. Označení „Semmering“ se tak stalo synonymem pro všechny odvážné tratě na světě – včetně trati, jejíž koleje využívá Pražský motoráček.

Navštivte peklo 

Pokud se chcete s předstihem připravit na pravidelnou návštěvu Mikuláše, čerta a anděla, vezměte děti na výlet do pekla Čertovina nedaleko Hlinska. Zábavní centrum má pět pater a jeho autory jsou čeští řezbáři, kováři, truhláři a zedníci. Stavba sahá až do hloubky 12 metrů pod zem, kde jsou v 5 patrech ukryty stovky metrů chodeb a jeskyní, do výšky má stavba 8 metrů. Spolu s rodinou si můžete vyzkoušet, jak to v takovém pekle běžně chodí, a průvodce vám budou dělat samotní čerti. Uvidíte například čertí školu, trapírnu, projdete se cestou sedmi smrtelných hříchů a od samotného Lucifera zjistíte, jak to s vašimi dušemi dopadne – jestli propadnou peklu, nebo se vrátí zpátky na zem. Strávit v pekle můžete klidně celý víkend.

Autor: REDAKCE