Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Prázdniny končí, připravte děti do školy

20. srpna 2022 | 06:00

Léto uteklo jako voda a nový školní rok už klepe na dveře. Pokud přemýšlíte, jak připravit školáka na návrat do lavic, máme pro vás pár nápadů, jak na to. Inspirujte se našimi tipy, jak ho i sebe nachystat na začátek školy.

Prázdniny jsou časem pohody, míru a klidu, ale zároveň jsou trochu zrádné uvolněnou morálkou. Je třeba s předstihem nastartovat pevný režim, připravit výbavu do školy a zapsat dítě do kroužků. S tím vším začněte nenásilně minimálně týden před prvním školním dnem, ať má dítě prostor si zvyknout.

Zpátky do školy
Autor: Coocazoo

Srovnejte spánkový rytmus

Pravidelný vydatný spánek by měl být součástí přípravy. Dítě rozjívené od babičky a z táborů, zvyklé usínat o půlnoci a vstávat po poledni, bude těžko zvládat ranní vstávání a odchod na osmou do školy. Myslete na to včas a dejte potomkovi alespoň týden na „přeprogramování“. Budíček postupně posouvejte k hodině pravidelného vstávání do školy. Pokuste se s dítětem sehrát a nacvičit rychlejší oblékání, snídani a odchod z domova.

Nezbytné nákupy

Největší investicí před nástupem do školy by měl být kvalitní batoh. Vybírejte ho prakticky, aby se hodil nejen do školy, ale i do sportovních kroužků a ideálně by měl být voděodpudivý. Batoh by měl mít dostatek přihrádek a kapes, aby se v něm snadno orientovalo a vešel se do něj například notebook a větší sešity. Pro správný vývoj páteře jsou zcela zásadní polstrovaná výškově nastavitelná záda a výškově a délkově nastavitelné popruhy, které neřežou do ramen. Je také důležité, aby batoh měl kvalitní zipy a přezky, byl sám o sobě lehký a měl polstrované pevné dno. V neposlední řadě by měl být vybavený dostatečným množstvím reflexních prvků, které jsou pro školáka nenápadné, ale pro automobil v šeru a ve tmě nepřehlédnutelné. Na trhu najdete široký výběr školních batohů, které mají různou kvalitu i zpracování. Všechny požadavky splňuje například značka coocazoo, která představila tři nové modely batohů s ladicím příslušenstvím jako jsou třeba penál nebo peněženka.

Zpátky do školy
Autor: Coocazoo

Bez svačiny ani ránu

Jak by měla správná školní svačina vypadat, abyste nemuseli v aktovce objevovat poklady s různými podobami plísní? Udělat kompromis mezi tím, jak to vidí vaše dítě, a tím, co chcete vy, není jednoduché. Každopádně se vyhněte uměle doslazovaným nápojům, sladkostem, uzeninám a tučným jídlům. U sladkostí, které se tváří jako zdravé, vždy raději pečlivě prostudujte jejich složení.

Pokojíček

I zařízení dětského pokoje se musí podřídit potřebám rostoucího školáka. Vhodně situovaný psací stůl se zásuvkami a ergonomická židle jsou nezbytností. Spousta dětí si pak stejně dělá úkoly u kuchyňského stolu, aby byly poblíž rodičům, ale měly by se naučit, že mají „svůj“ pracovní kout. V dětském pokoji uvolníme také místo pro učební pomůcky a nové hračky, nejlépe tak, že dáme pryč vše, s čím si dítě už nehraje.

Zaveďte rituály

Se školou začíná plno nových povinností a ty vám usnadní zavedení rituálů. Určete na každý den hodinu, kdy se bude vaše dítě věnovat škole bez ohledu na to, jestli právě nějaké domácí úkoly má, nebo ne. Může si například uspořádat stůl, ořezat pastelky, připravit tašku na další den, ale měla by to být hodinka věnovaná jen a jen škole.

Zpátky do školy
Autor: Coocazoo

Kroužky bez ambicí

Zájmové kroužky dětem prospívají, zvláště pokud je navštěvují s chutí a těší se tam. Pokud váš školák nemá vyhraněnou představu, co by jej ve volném čase bavilo, využijte ukázkových hodin jednotlivých kroužků. Ty jsou v září naprosto běžné a jednotlivé oddíly nebo domy mládeže s nimi počítají. Důležité je, aby se tam dítěti líbilo. Přihlédnout byste měli také k celkovému vytížení potomka. Pokud tráví spoustu času přípravou do školy, mělo by mít také volný čas jen samo pro sebe. Při výběru kroužku nezapomínejte myslet také na svůj vlastní čas, abyste vše zvládli bez problémů zorganizovat.

Autor: REDAKCE