Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Těžký život Hany Hegerové: Přežila syna, rakovinu i vězení! Dnes by jí bylo 90 let

23. března 2022 | 06:00

Jedna z nejlepších zpěvaček Československa zemřela ve svých 89 letech přesně před rokem. Rozhodně ale není pochyb o tom, že se jednalo o královnu šansonu s nezaměnitelným hlasem. Oblíbená a populární zpěvačka se ke stáru potýkala se zdravotními problémy a na veřejnosti se už příliš neobjevovala. Její písně jsou ale nesmrtelné a s nimi i ona sama.

Těžký život Hany Hegerové

Edith Piaf z Prahy, jak jí ve světě přezdívali, měla na kontě stovky písní. Život se s ní ale nemazlil. Hořkosladká chuť jejích písní poukazovala na to, že v životě zažila velkou bolest. Narodila se jako Carmen Farkašová. Životem ji provázely zdravotní problémy – ať už nedomykání srdeční chlopně nebo rakovina. Vedle toho si prošla také vězením a potratem, a dokonce jí i vyhořel byt s celým jejím majetkem. Ani v lásce neměla tak úplně štěstí. Haně nevyšlo první manželství s Daliborem Hegerem. Nečekaně pak zahynula její druhá životní láska Jan Roháč a pochovala také svého milovaného syna Matúše, ten ve svých šedesáti letech podlehl smrtelné nemoci.

Úžasná kariéra

Poprvé se zviditelnila v 50. letech. Začala jako mladá herečka v několika českých filmech. Následovalo angažmá v divadle Semafor, kde se objevila vedle ikon jako Jiří Suchý nebo Jiří Šlitr. V Semaforu Hana strávila čtyři roky a tam také nastal velký zlom v její kariéře. Už nebyla vnímána jen jako herečka, ale i jako velmi dobrá zpěvačka. V tomto období se také objevila ve filmu Kdyby tisíc klarinetů. V něm jsme ji mohli vidět po boku fenomenálních zpěváků, jako byli Waldemar Matuška nebo Karel Gott.

Hana Hegerová
Autor: ČTK

Fenomenální úspěch se dostavil Haně coby šansoniérce na konci 60. let. To už si vysloužila přezdívku Edith Piaf z Prahy. Úspěch slavila i v dalších evropských zemích. V Německu vydala hned čtyři alba. A dokonce se setkala se známou britskou kapelou Beatles.

V 80. letech se nejvíce proslavila deskou Potměšilý host, kterou pro ni napsali Petr Hapka a Michal Horáček. Asi nejznámější píseň desky je duet právě s Petrem Hapkou a jmenuje se Levandulová. Koncerty byly v těchto letech téměř vždy vyprodané. A dostat se na ně bylo téměř nemožné. Až tak ji lidé milovali.

V roce 2002 pak dokonce získala medaili od tehdejšího prezidenta Václava Havla. Byla to medaile Za zásluhy.

Poslední album šansoniérky z roku 2010 Mlýnské kolo v srdci mém pro Hanu připravil Petr Malásek a otextovali ho Pavel Vrba a Jarek Nohavica. Jedná se o klasické francouzské šansony. Hegerové bylo tehdy 78 let. A rok nato svou krásnou pěveckou kariéru ukončila se vší noblesou, kterou tato dáma měla.

Poslední léta jejího života byla doprovázena zdravotními problémy, které se zhoršily především po smrti milovaného přítele a kolegy Petra Hapky. Radost jí ve stáří dělali především její dva vnuci Matouš a Marek.

Přestože už tato velká umělkyně s velkým hlasem a také srdcem mezi námi není, její písně nikdy nezapomeneme.

Autor: Lucie Piedová