Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

MDŽ: Zkuste retro zákusky, které milovaly naše mámy

8. března 2024 | 08:39

Dnes se slaví Mezinárodní den žen a to nám dává příležitost trochu si zahřešit. Kdy jindy než na tento více než sto let starý svátek žen si udělat radost? Třeba nějakou retro dobrotou. Užijte si to!

Vyberte si recept: Harlekýn    Punčové řezy   Rakvičky se šlehačkou

Vychutnejte si některý ze zákusků, které milovaly už naše mámy. Recepty sice nepatří k úplně těm nejjednodušším, na druhou stranu – proč si někdy nenajít čas trochu experimentovat v kuchyni a objevovat nové věci?

Harlekýn

Právě na MDŽ si bez výčitek dopřejte tento poctivý dort s pařížskou šlehačkou a kousky čokolády, na který se zvalo do cukrárny už v době, kdy mnoho z nás nebylo ani na světě. Vyzkoušejte variantu na plech.

Suroviny

První těsto

2  hrnky polohrubé mouky
1  hrnek cukru
1  hrnek rostlinného oleje
1  hrnek mléka
3  lžíce kakaa
2  ks vejce
1  balení prášku do pečiva

Druhé těsto

2  hrnky polohrubé mouky
1  hrnek cukru
1  hrnek rostlinného oleje
1  hrnek mléka
100 g čokolády (mléčné nebo na vaření)
2  ks vejce
1  balení prášku do pečiva
pařížská šlehačka

Krém

100 g čokolády (na vaření nebo bílé)
1  kelímek smetany ke šlehání

Na ozdobení

čokoláda nebo kokos
mandarinky

Postup

  1. Připravíme si první těsto: žloutky s cukrem utřeme do pěny a zašleháme k tomu olej. Přisypeme mouku, kakao a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme mléko a sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme zvolna při 170 °C asi 40 minut.
  2. Připravíme si druhé těsto: žloutky s cukrem utřeme do pěny a zašleháme k tomu olej. Přisypeme mouku, na struhadle nastrouhanou čokoládu a prášek do pečiva. Nakonec vmícháme mléko a sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme zvolna při 170 °C asi 40 minut.
  3. Krém: nejprve si nalámeme čokoládu. Smetanu nalijeme do rendlíku a na ohni mírně ohřejeme – nesmí se vařit! Pak stáhneme hrnec z plotny a dáme do něho nalámanou čokoládu. Tu pak mícháme, dokud se úplně ve smetaně nerozpustí. Dáme do ledničky a počkáme do dalšího dne, kdy ji vyšleháme.
  4. Na první těsto natřeme krém a přiklopíme druhým těstem. Navrch namažeme pařížskou šlehačku. (Pokud nechcete kupovanou, můžete si ji vyrobit: 1 smetanu, 3 lžíce kakaa a 3 lžíce cukru svařte a po vychladnutí nejlépe den nechte v ledničce.)
  5. Nakonec dort ozdobíme strouhanou čokoládou, mandarinkami, a kdo má rád, může ho posypat kokosem.

Punčové řezy

Pokud se povedou, nikdo vám neuvěří, že nejsou koupené v místní cukrárně. Jak postupovat, aby tyto nesmrtelné zákusky nejen chutnaly, ale také na řezu vypadaly opravdu jako od profesionálů?

Suroviny

500 g polohrubé mouky
200 g cukru
1 ks vanilkového cukru
2 ks prášku do pečiva
1,5 ks hery (rozpuštěné)
6 ks vajíček
250 ml šlehačky (neušlehané, množství na 3 pláty těsta)
vanilkový a jahodový pudink
marmeláda na spojení
čokoláda na ozdobení

Nálev

150 ml hnědého rumu
200 ml jahodového sirupu

Poleva

200 g moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce horkého mléka

Postup

  1. Vejce a cukr ušleháme do pěny, pak postupně zašleháváme na střídačku mouku s práškem do pečiva, rozpuštěnou heru a šlehačku. Těsto rozdělíme na tři díly. Do prvního těsta přišleháme vanilkový pudink v prášku, do druhého jahodový pudink (těsto trochu přibarvíme jahodovým nebo červeným potravinářským barvivem) a třetí těsto necháme tak, jak je – piškotové. Pokud jsou těsta příliš hustá, lehce naředíme mlékem.   
  2. Těsta upečeme na třech vymaštěných a vysypaných plechách. Na horkou jahodovou buchtu nalijeme nálev smíchaný z 150 ml rumu a 200 ml jahodového sirupu. Necháme vychladnout. Pak vezmeme piškotovou buchtu, kterou necháváme na plechu, a potřeme ji marmeládou a navrch opatrně přeneseme jahodovou buchtu (přeneseme ji snáze, pokud si ji nakrájíme na menší části). Potřeme opět marmeládou a přeneseme třetí vanilkový plát.
  3. Celý plech zatížíme, aby si vše pěkně sedlo (pokryjeme ho např. papírem na pečení, položíme na něj prkýnko a zatížíme třeba moukou nebo mlékem), a necháme 2 až 3 hodinky v lednici.
  4.  Pak už jen odstraníme "závaží", smícháme suroviny na přípravu polevy a zákusek polijeme. Ozdobíme rozpuštěnou čokoládou a krájíme na řezy. Nejlepší jsou až druhý den, když se hezky uleží – jestli je tedy chceme podávat přesně na MDŽ, připravíme si je s dostatečným předstihem.

Rakvičky se šlehačkou

Formičky na rakvičky se šlehačkou si můžete objednat v on-line domácích potřebách. Uvidíte, že se u vás neztratí, zvláště pokud vás tento retro zákusek ke kávě nadchne. Budete ho chtít nabídnout návštěvám nebo ho podávat na různých oslavách.

Suroviny

140 g moučkového cukru
9 ks žloutku
1 vejce
140 g cukru krupice
1 ks vanilkového cukru
tuk (ztužený, na vymazání)
0,25 l smetany ke šlehání

Postup

  1. Ztužený tuk rozpustíme a mašlovačkou pečlivě vymažeme formičky. V míse utřeme cukr se žloutky, vejcem a vanilkovým cukrem. Třeme tak dlouho, až je hmota téměř bílá, potom naplníme do poloviny připravené formičky (ztužený tuk rozpustíme a mašlovačkou formičky vymažeme).
  2. Naskládáme na plech a v předehřáté troubě zvolna pečeme. Nakonec jenom dosušíme. Upečené, téměř vychladlé rakvičky vyklopíme a ozdobíme šlehačkou. (Pokud chcete, můžete zákusek ještě dozdobit kousky kiwi nebo jiného ovoce.)

Autor: red, Prostě fenomén