Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vyzkoušeno: Malířkou už za 3 dny!

Fotografie
10. května 2011 | 16:06

Chcete potomkovi nakreslit pejska, ale výtvor vypadá spíš jako kříženec prasete s mravenečníkem? Nebojte, vaše reputace se dá ještě zachránit. Stačí se naučit víc zapojovat pravou mozkovou hemisféru. Existují kurzy, kde vás na to naučí jen za několik lekcí.

Nedávno se mi do ruky dostal letáček, který lákal na Čarovný kurz kreslení aneb Malířem za 3 dny. Když jsem byla malá, ráda jsem se „patlala“ v barvách – vodovkách i temperách. Ale časem moje kreslící vášeň zanikla. Možná proto, že jsem se za své výtvory trochu i styděla. Byla jsem tedy zvědavá: naučí mě Čarovný kurz během pouhých 3 dnů opravdu kreslit? Rozhodla jsem se, že to vyzkouším!

Čarovný kurz

Můj kurz probíhal v čarodějnickém obchodu – v dílně WitchCraft. Trval celkem 3 dny od rána do večera. První den jsem přišla na kurz plná napětí a očekávání, co se bude dít. V kreslírně už sedělo dalších 6 „skoro-malířů“ žen i mužů různých věkových kategorií. Vedoucí kurzu Pavla Korpášová nás nejprve vyzvala, abychom tužkou nakreslili podle libovolné fotky jeden portrét. Ten nám později sloužil pro srovnání toho, jak se změnily naše tvořivé schopnosti po absolvování kurzu.

880940:gallery:true:trueZ hromádky fotek, které ležely na stole přede mnou, jsem si vybrala portrét Elvise Presleyho. Načárala jsem něco, co se aspoň trochu podobalo mužské hlavě, ale že by to byl Elvis, na to bych krk nedala... Ostatní na tom byli podobně. Pavla mě utěšovala, že na konci kurzu si Elvis podobný bude, a já neměla důvod nevěřit jí.

Pak už se kurz rozběhl i s velkým nasazením všech zúčastněných. Nechybělo speciální fyzické cvičení pro probuzení pravé mozkové hemisféry, kreslení oběma rukama současně, nebo kreslení, aniž se díváte na papír. Z mých výtvorů mi šel chvílemi mráz po zádech, protože naše čarodějnická mistrová Pavla na jejich základě odhalila mnohé z mého nitra… Podle zadání lektorky jsem kreslila doslova jeden obrázek za druhým!

880936:gallery:true:trueVýsledky se dostavily

Na konci každého dne jsem byla vyčerpaná, ale zároveň zvláštním způsobem vyrovnaná a klidná. V noci se mi zdály zvláštní sny, viděla jsem namísto předmětů různé obrazce a barevné skvrny. Když jsem se během dne např. zadívala na tvář svého přítele, tvar ucha mi hned připomněl Afriku nebo otisk chodidla lidské nohy. Prostě fantazie byla vybičována na plné obrátky. A výsledek? Rozdíly mezi mými malířskými schopnostmi před a po absolvování kurzu můžete porovnat.

Jak je to možné?

V semaforské písničce zpívá Jiří Suchý: „Dítě školou povinné, dovede to, co my ne – hrát si jako malí, to bohužel nesvedem,“ a má naprostou pravdu. Ve skutečnosti o svou hravost začínáme přicházet už na1. stupni základní školy. Lektorka Pavla Korpášová mi vysvětlila, že během života si osvojujeme určitá pravidla, která nám brání v přirozeném vývoji pravé mozkové hemisféry. Do popředí vstupuje naše ego, které je uchované v levé části mozku. A cíleným cvičením a úsilím si pravou hemisféru můžeme zase odblokovat. Třeba právě kurzem kreslení.

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Tahoma; panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:1627421319 -2147483648 8 0 66047 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} h1 {mso-style-next:Normální; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; page-break-after:avoid; mso-outline-level:1; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-font-kerning:0pt;} a:link, span.MsoHyperlink {color:#065B9D; mso-text-animation:none; text-decoration:none; text-underline:none; text-decoration:none; text-line-through:none;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline; text-underline:single;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Malířem za 3 dny!

 

(PEREX)

Kreslením pravou mozkovou hemisférou v sobě objevíte netušené možnosti.

 

Nedávno se mi do ruky dostal letáček, který lákal na Čarovný kurz kreslení aneb Malířem za 3 dny. Když jsem byla malá, ráda jsem se „patlala“ v barvách – vodovkách i temperách. Ale časem moje kreslící vášeň zanikla. Možná proto, že jsem se za své výtvory trochu i styděla. Byla jsem tedy zvědavá: naučí mě Čarovný kurz během pouhých 3 dnů opravdu kreslit? Rozhodla jsem se, že to vyzkouším!

Čarovný kurz

Kurz probíhá v čarodějnickém obchodu – v dílně WitchCraft. Trvá celkem 3 dny od rána do večera. První den jsem přišla na kurz plná napětí a očekávání, co se bude dít. V kreslírně už sedělo dalších 6 „skoro-malířů“ žen i mužů různých věkových kategorií. Vedoucí kurzu Pavla Korpášová nás nejprve vyzvala, abychom tužkou nakreslili podle libovolné fotky jeden portrét. Ten nám později sloužil pro srovnání toho, jak se změnily naše tvořivé schopnosti po absolvování kurzu.

Z hromádky fotek, které ležely na stole přede mnou, jsem si vybrala portér Elvise Presleyho. Načárala jsem něco, co se aspoň trochu podobalo mužské hlavě, ale že by to byl Elvis, na to bych krk nedala... Ostatní na tom byli podobně. Pavla mě utěšovala, že na konci kurzu si Elvis podobný bude, a já neměla důvod nevěřit jí.

Pak už se kurz rozběhl i s velkým nasazením všech zúčastněných. Nechybělo speciální fyzické cvičení pro probuzení pravé mozkové hemisféry, kreslení oběma rukama současně, nebo kreslení, aniž se díváte na papír. Z mých výtvorů mi šel chvílemi mráz po zádech, protože naše čarodějnická mistrová Pavla na jejich základě odhalila mnohé z mého nitra… Podle zadání lektorky jsem kreslila doslova jeden obrázek za druhým!

Výsledky se dostavily

Na konci každého dne jsem byla vyčerpaná, ale zároveň zvláštním způsobem vyrovnaná a klidná. V noci se mi zdály zvláštní sny, viděla jsem namísto předmětů různé obrazce a barevné skvrny. Když jsem se během dne např. zadívala na tvář svého přítele, tvar ucha mi hned připomněl Afriku nebo otisk chodidla lidské nohy. Prostě fantazie byla vybičována na plné obrátky. A výsledek? Rozdíly mezi mými malířskými schopnostmi před a po absolvování kurzu můžete porovnat.

Jak je to možné?

V semaforské písničce zpívá Jiří Suchý: Dítě školou povinné, dovede to, co my ne – hrát si jako malí, to bohužel nesvedem,“ a má naprostou pravdu. Ve skutečnosti o svou hravost začínáme přicházet už na1. stupni základní školy.

Lektorka Pavla Korpášová mi vysvětlila, že během života si osvojujeme určitá pravidla, která nám brání v přirozeném vývoji pravé mozkové hemisféry. Do popředí vstupuje naše ego, které je uchované v levé části mozku. A cíleným cvičením a úsilím si pravou hemisféru můžeme zase odblokovat. Třeba právě kurzem kreslení.

KATEŘINA ZLÁMALOVÁ

 

(DÁT DO FLEŠE)

Tip:
www.witchcraft.cz

 

(POPISEK K FOTO 10,18,predkurzem)

Před kurzem.

 

(POPISE K FOTO 10,18,pokurzu)

Po kurzu.

 

(POPISEK K FOTO 10,18,katka)

Všichni jsme kreslili jak o život!

 

(POPISEK K FOTO 10,18,lidikresli)

Na kurzu vládne soustředění.

 

(FOTO 10,18,obrazky)

Kreslili jsme podle fotografií.

Autor: Kateřina Zlámalová, Kbak