Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zmatky s poplatky v nemocnicích i lékárnách

Rozdíly v doplatcích za stejný lék mohou být až stokorunové, a lékárny se tak snaží dohnat ztrátu, která jim vznikla zrušením poplatků.
17. února 2009 | 07:13

Od prvního února ušetříte. V krajských zdravotnických zařízeních totiž nemusíte platit regulační poplatky. Pacienti jsou nadšení, odborníci už méně.

Také vás napadá, co je to za zvláštní pravidla, která platí jen pro někoho a jenom někde? Například v Plzeňském kraji lidé zaplatit musí a pak mohou požádat o vrácení peněz, v nemocnicích Moravskoslezského kraje se dál platí za hospitalizaci a pohotovost, ve Zlínském kraji jsou všichni osvobozeni od poplatků v nemocničních ambulancích, peníze za hospitalizaci uhradí hejtmanství jen za děti do 18 let a seniory nad 70 let a lékárny se tam mohou samy rozhodnout, jestli budou od zákazníků vybírat třicet korun za recept. V Praze hradí pacienti všechny poplatky dál. "Tento krok vnesl do systému chaos a některé subjekty ve zdravotnictví poškozuje, jiné zvýhodňuje," uvedl primátor Pavel Bém.

263838:gallery:true:true

Pokud žijete v kraji, který zrušení poplatků podporuje, musíte vyplnit darovací smlouvu a poplatek si pak nechat od kraje uhradit jako dar. Pokud tyto úhrady přesáhnou do konce roku 3000 korun, musíte podat daňové přiznání a peníze zdanit.

Ušetříte v lékárně?

V některých lékárnách sice nemusíte platit za recept, ale o to víc doplatíte za samotný lék. Maximální ceny léků určuje stát, ale je na výrobcích a lékárnících, nakolik cenu sníží. Rozdíly v doplatcích za stejný lék mohou být až stokorunové, a lékárny se tak snaží dohnat ztrátu, která jim vznikla zrušením poplatků. "Je to utrpení pro pacienty, kteří musí obíhat lékárny a hledat, kde ušetří," říká expert na léky z firmy Infopharm Josef Suchopár.

Rozdíly v doplatcích za stejný lék mohou být až stokorunové, a lékárny se tak snaží dohnat ztrátu, která jim vznikla zrušením poplatků.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: ČTK, vin