Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kombinace léčebných metod je pro pacienta přínosná

27. června 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Mnoho lidí dnes vyhledává různé metody léčby, aby našli to nejefektivnější řešení svých zdravotních obtíží, na které nemusí jedna terapie stačit. Češi využívají akupunkturu, fyzioterapii, léčbu bylinkami a v neposlední řadě i homeopatickou léčbu. 65 % Čechů by navíc uvítalo, kdyby pomocí homeopatických léků léčil jejich lékař1.

Průzkum z roku 2020 uvádí, že hlavními důvody, proč lékaři a lékárníci homeopatické léky doporučují, je absence nežádoucích účinků, v praxi potvrzená účinnost, vhodnost pro těhotné a kojící, a také zájem pacientů o šetrnou léčbu2.

 

Homeopatie má prokázaný biologický účinek

Experimenty takzvaného základního výzkumu v homeopatii na rostlinách, buňkách i zvířatech dokazují, že homeopatické roztoky mají prokazatelný a opakovatelný biologický účinek. Chcete příklad? Při laboratorních experimentech s nervovými buňkami zvyšuje homeopatický roztok z výtažku z jasmínovce vždyzeleného produkci hormonu, který snižuje míru stresu a úzkosti3. Vybrané studie základního výzkumu najdete i v českém jazyce, a to zde: https://vedecke-dukazy.svethomeopatie.cz/.

Autor: Boiron

Referenční renomovanou organizací pro výzkum v homeopatii je Homeopathy Research Institute (HRI) se sídlem v Londýně. Výzkum v homeopatii čítá celkově přes 6 000 prací. Co se klinických studií týče, je jich asi 500 a 200 z nich splňuje přísná metodologická kritéria, která se používají i v konvenční medicíně. Máte zájem o více informací? Navštivte stránky HRI.

Přínos homeopatie spatřují odborníci zejména v prevenci a profylaxi (prevenci na míru) a také při léčbě funkčních a psychosomatických obtíží. Její nespornou výhodou je to, že se může kombinovat s jinými metodami léčby a je netoxická. Tím pádem ji mohou využít i těhotné a kojící ženy, děti a starší lidé, kteří užívají více léků. Pomáhá také regulovat nadužívání klasických léků, jak dokazuje studie EPI34. Velkým problémem dneška, spojeným s nadužíváním léků, je také antibiotická rezistence (odolnost infikujících organismů vůči antibiotikům). Homeopatie tak může pomoci snižovat spotřebu klasických léků a zároveň šetrně léčit.  

1Průzkum společnosti MindBridge na vzorku 1000 respondentů, metoda CAWI, leden 2020.

2Průzkum společnosti Iqvia, face-to-face celoplošné dotazování na vzorku 151 lékárníků a 79 pediatrů, 2020.

3Venard C, Boujedaini N, Mensah-Nyagan AG, Patte-Mensah C. Comparative analysis of Gelsemine and Gelsemium sempervirens Activity on Neurosteroid Allopregnanolone Formation in the Spinal Cord and Limbic System. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:407617

4Lamiae Grimaldi-Bensouda, Lucien Abenhaim, Jacques Massol, Didier Guillemot, Bernard Avouac, Gerard Duru, France Lert, Anne-Marie Magnier, Michel Rossignol, Frederic Rouillon, Bernard Begaud, EPI3-LA-SER group. Homeopathic medical practice for anxiety and depression in primary care: the EPI3 cohort study. BMC Complement Altern Med. 2016 May 4;16:125.

Video se připravuje ...