Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Víte, co způsobuje nedostatek vitamínu D? Možná se budete divit

24. listopadu 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

Lidská kostra je pozoruhodná nejen svou stavbou, ale především množstvím jednotlivých kostí a kůstek. Jejich zlomeninu snad zažil v dětství nebo dospělosti každý z nás. Jak ale poznáme, že nejde o obyčejnou zlomeninu způsobenou úrazem?

Úbytek vápníku se netýká jen starých lidí

V dnešní době je zaznamenán velký nárůst pacientů střední generace, které postihuje onemocnění nazývané osteoporóza. Kromě zlomenin jsou typickým příznakem také bolesti kostí, bolest zad, bolest v kříži, bolest kyčlí, bolest kotníků, bolest zápěstí nebo dokonce zmenšení tělesné výšky.

Na vině je řada faktorů:

  • Nedostatečná strava bohatá na vitamíny a minerály
  • Nedostatek vitaminu D
  • Těhotenství
  • Menopauza
  • Anorexie a bulimie

Jak osteoporóze předejít

Určitě začněte tím, že svému tělu dopřejete dostatečné množství vápníku a vitaminu D, který pomáhá právě při absorpci vápníku v těle. Zlepšete svoji životosprávu a vyhýbejte se kouření. To totiž snižuje schopnost těla absorbovat vápník. Vyhledávejte potraviny bohaté na sóju a zkuste si najít jednou denně alespoň 10 minut na krátké cvičení. Každodenní chůze či běh jsou pro prevenci osteoporózy ideální.

Vitamín D v tabletách

Nejlepším a nejrychlejším zdrojem déčka je slunce, ale na podzim a v zimě slunečního svitu není příliš. Proto je nutné myslet na jeho příjem i v jiných formách. Kromě ryb, vaječných žloutků a hub najdete déčko i v tabletách D-max, které navíc neobsahují sacharózu, laktózu ani lepek. K dispozici je i verze pro děti.

Vitamin D přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu. D-max je doplněk stravy. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu a zdravý životní styl.

Video se připravuje ...