Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

I z malého poranění může vzniknout velký problém

28. května 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

Drobná poranění  a akutní rány jsou naprosto běžnou součástí života, vznikají při práci v domácnosti, při sportu, na  výletech i zahrádkách. Běžné je pořezání, popáleniny,  odřeniny a  zejména v létě opruzeniny. Běžný způsob ošetření spočívá v omytí rány, její dezinfekci a buď zalepení, nebo obvázání,  často bývá rána ponechána nezakrytá. Takto ošetřená rána zasychá, vytváří se strup, který praská, svědí. Pokud strup odstraníme předčasně, poškodíme hojící se ránu a tím se výrazně zpomalí hojení.  

Rozsáhlejší rány nebo i ty zmíněné  opruzeniny, také často vysychají, praskají a hrozí zde nebezpečí infekce.U starších pacientů je vysoké riziko komplikací při hojení ran. Kůže seniorů totiž obsahuje méně cév, snižuje se její prokrvení a výživa, kůže vysychá a má výrazně nižší schopnost obnovy. U starších  pacientů je v případě nedostatečně ošetřené rány hojení mnohem pomalejší a  komplikovanější.  Hojení totiž probíhá v několika fázích, které ale mohou být zkomplikovány jak infekcí, tak dalšími vlivy závislými na zdravotním stavu a  věku poraněného.

Autor: Hemacut

Záhy po zranění se na poškozené místo stahují bílé krvinky, které pohlcují baktérie, rozpouští a odstraňují poškozenou mrtvou tkáň, vzniká zánět. Cílem zánětlivé reakce je ránu vyčistit a vytvořit předpoklady pro následující hojení. V průběhu této první fáze dochází k tvorbě reaktivních sloučenin kyslíku, které mají v ráně svoji pozitivní roli. Nicméně, pokud dojde ke zvýšení jejich počtu, dochází jejich působením k výraznému zpomalení, nebo dokonce zastavení procesu hojení.

Jak správně ránu doma ošetřit?

Ránu opláchneme pitnou vodou a necháme ji oschnout nebo ji osušíme. Správnou a hlavně snadnou cestou je ošetření pomocí nanesení vrstvy polymerového filmu, který jednoduše a  bezkontaktně  aplikujeme jako sprej. Přípravek možné aplikovat i na všechny typy povrchových  poranění – například odřeniny nebo opruzeniny, pořezání. Po nanesení na ránu přípravek vytváří film, který není lepkavý, takže není nutné ránu překrývat dalším materiálem jako je obvaz nebo náplast. Vrstva polymeru působí jako bariéra proti vstupu infekce zvenčí a je voděodolná. Proto se aplikuje pouze jedenkrát denně. Tento patentovaný  sprej  s obsahem TRISS polymeru má za sebou dlouhý vývoj v Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR.

Autor: Hemacut

Moderní přípravek podporující vlhké hojení v léčbě ran zabraňuje tvorbě strupu a tím pomáhá urychlovat proces hojení. U geriatrických pacientů je tato nutnost ještě větší, protože jejich vlastní regenerační schopnosti jsou snížené. Patentovaný polymer TRISS působí protizánětlivě, zajišťuje udržení vlhkosti v ráně, čímž podporuje hojení a zároveň poskytuje ochranu nově vznikající tkáně před mechanickým nebo mikrobiálním poškozením. Polymerní film, vynalezený v Akademii věd ČR, do těla pacienta neuvolňuje ze své struktury žádné chemické látky, je proto bezpečný i pro děti. Ošetření je rychlé, efektivní a pohodlné.

Video se připravuje ...