Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Září je měsícem biopotravin. 5 důvodů, proč byste po nich měli sáhnout i vy

26. srpna 2019 | 00:00

Zkratka BIO se poslední dobou objevuje snad na každém rohu a je neustále skloňována v médiích. Co přesně ale tato tři písmena znamenají? Rozdíly mezi BIO a klasickými produkty jsou značné, ale přesto je na pohled pravděpodobně nerozeznáte. Výhody biopotravin se totiž ukrývají hlavně v jejich obsahu. To připomíná i osvětová kampaň Září – Měsíc biopotravin, která v letošním roce proběhne už popatnácté.

Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství. Plodiny nejsou zatížené průmyslovými hnojivy ani pesticidy a zvířata mají dostatek péče, krmiva i prostoru pro život. Výrobky tohoto typu jsou označené logy, která smí používat vždy jen ti producenti, kteří dodržují legislativní zásady ekologické produkce. Jak se ale taková pravidla promítnou do podoby a složení výrobků v obchodních řetězcích nebo na trzích a proč dát biu přednost? 

5 důvodů, proč nakupovat biopotraviny

1. S ohledem na naše děti

Kromě toho, že ekologické zemědělství využívá přírodních procesů, nevyhýbá se ani moderním agrotechnickým postupům. Základem hospodaření je péče o půdu a střídání plodin, které se vzájemně dobře doplňují. Z polí v režimu ekologického zemědělství se do vody nevyplavují žádné pesticidy, půda je živá, plná humusu, žížal a přirozených mikroorganismů. Díky této kombinaci zůstává hospodaření šetrné k životnímu prostředí a pomáhá jej zachovat pro budoucí generaci. Pracuje s obnovitelnými zdroji a souzní s přirozeným koloběhem živin.

Autor: Shutterstock
 

2. Pryč s chemií

Mezinárodní a státní legislativa ukládá ekologicky hospodařícím zemědělcům přesná pravidla, která zamezují znečišťování a zatěžování přírody. Hnojení musí být prováděno ekologicky pomocí hnoje hospodářských zvířat, kompostem a zeleným hnojením – prostě tak, jak se to dělalo po tisíce let zpět. Přebujení plevelu se zamezuje střídáním plodin, vhodnou volbou a sousedstvím druhů či mechanickým ničením (např. pletím). Vzduch, voda a půda tak zůstávají uchráněny od chemikálií, které tak nezasahují ani do potravního řetězce. 

ZÁŘÍ – MĚSÍC BIOPOTRAVIN A EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ

Tradiční osvětová kampaň, jejímž cílem je mimo jiné představit veřejnosti ekofarmy a výrobce biopotravin, proběhne v letošním roce už popatnácté. Producenti biopotravin své výrobky v září představí na nejrůznějších regionálních akcích. Hned první zářijový víkend mohou zájemci ochutnat směsi čajů a koření či navštívit výrobnu v Čejkovicích u Hodonína. Mezi další události patří Dožínky na Letné, Jablečná slavnost Hostětín nebo série Poznej svého farmáře. Chcete se i vy zorientovat na trhu s biopotravinami? Podrobnosti najdete zde.

3. Co se skrývá pod slupkou?

Výroba biopotravin vylučuje použití umělých ochucovadel, barviv, zlepšovadel vůně, chuti či konzistence. Trvanlivosti se dosahuje přírodní cestou pomocí soli, česneku nebo sušením. Pokud tyto metody nestačí, je třeba se smířit s faktem, že přirozenou cestou v některých případech nelze docílit nesmyslně dlouhých lhůt trvanlivosti a že například bio jablko nebude mít voskově lesklou slupku, tato chemická úprava totiž v ekologickém zemědělství není povolená.

Autor: www.myjsmebio.cz

Zejména ovoce a zelenina v bio kvalitě tak leckdy nedosahuje požadovaného perfektního vzhledu, tento nedostatek ale lehce dožene plnou chutí a vůní, kterou si pamatujeme ze zahrádek našich babiček, a k zahození není ani fakt, že neobsahují žádná rezidua pesticidů. 

4. Spokojený dobytek

V ekologickém zemědělství jsou zvířata považována především za živé tvory s vlastními potřebami. Samozřejmostí je dostatečný výběh a pastva zajišťující přirozený kontakt s přírodou. Každé zvíře má nárok na svůj životní prostor a slunce. Mláďata jsou u matek ponechávána delší dobu. 

Autor: www.myjsmebio.cz

5. Pod zákonným dohledem

Postupy ekologického zemědělství reguluje evropská a národní legislativa. Pravidelné kontroly na všech stupních od výrobců až po obchodníky zajišťují dodržování předpisů. Každý, kdo chce své produkty označovat jako bio, musí podepsat smlouvu s některou ze státem pověřených kontrolních organizací a zaregistrovat se do systému ekologického zemědělství u Ministerstva zemědělství. Ti, kteří splní dané požadavky, získají certifikát až na 15 měsíců. Jedině s ním mohou značku používat.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Článek vznikl ve spolupráci s www.myjsmebio.cz

Autor: www.myjsmebio.cz

 

Autor: bma
Video se připravuje ...