Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Českou biopotravinou roku je Kaštánkovo sušené vepřové maso

9. září 2019 | 00:00

K měsíci září nepatří jenom návraty do školy, ale také již 18. ročník soutěže Česká biopotravina roku. V konkurenci 142 přihlášených vzorků vyhrál produkt Kaštánkovo sušené maso vepřové s tymiánem a zázvorem od Barbory Filípek Spitzové. Spolu s kolegou vede malou farmu poblíž Brna a na poslední chvíli se přihlásili do soutěže. Ještěže to stihli.

Jak se inženýrka ekonomie ocitne u bio hospodaření?

Úplně náhodou. Začalo to po narození syna, kdy jsme s manželem chtěli zdravé potraviny pro nás. Tak jsme si pořídili nějaké slepice, asi pět koz, a potom mě to začalo bavit a už bylo jasné, že se do práce zpátky po mateřské nevrátím. Tak nás to chytlo. Ale samozřejmě člověk zjišťuje, že se hospodařením člověk neuživí, že na to musí navázat i koncová výroba jako je právě zpracování mléka. Manžel mě velmi podporoval v tom, abych se vrhla do podnikání. Začátky byly dost náročné, neměli jsme opravdu nic, žádnou techniku. Hospodaříme na pozemcích mého otce.

Autor: www.myjsmebio.cz

Jste na to sami nebo máte ještě někoho k sobě?

Jsme čtyři, kolega, který suší maso, jeho manželka pracuje v mlékárně, já dělám marketingové věci a prodej, a pak máme brigádně jednu paní, která nám chodí dojit.

Proč právě sušené maso? Jaké jsou jeho výhody?

Naše know-how přinesl kolega. Už asi tři roky ho doma připravoval pro kamarády, když jezdili na hory. Kolegova žena jej pak přivedla na myšlenku, aby maso začal sušit pro jejich obživu, pak zprostředkovala i naši vzájemnou spolupráci. Obliba sušeného masa v České republice hodně stoupla. Určitě největšími odběrateli jsou sportovci – nejvíce muži, ale i ženy 35-50 let. Berou si to s sebou na turistiku, kola, je to nutričně dobře vyvážený pokrm. Má vysoký podíl proteinu, žádný cukr, malé množství soli, žádné konzervanty. Jde nám opravdu hlavně o kvalitu.

Co myslíte, že vám přinese ocenění Biopotravina roku? Co to pro vás znamená?

To si vůbec netroufám odhadnout. Přihlášku jsme podávali den před uzávěrkou. Trochu jsem na termín pozapomněla. Když jsem přišla s návrhem podat přihlášku na soutěž za kolegou, byl trochu skeptický, vzhledem k počtu přihlášených produktů, ale nakonec souhlasil. O to více bylo vítězství v soutěži velkým překvapením.

Celkový vítěz - sušené maso
Autor: www.myjsmebio.cz

Kde můžeme vaše produkty pořídit?

Naše produkty jsou zatím k dostání na našem e-shopu. A teď se nám podařilo dostat se na košík.cz a jednáme i s dalšími obchody. Tak během měsíce už budou naše produkty na více místech.

To budete muset rozšířit výrobu, jste na to připraveni?

Určitě, vůbec se tomu nebráníme právě naopak.

A myslíte si, že v případě rozšíření bude obtížnější udržet tak vysokou kvalitu?

Myslím si, že ne, protože normy pro bio kvalitu jsou strašně přísné. Často k nám chodí na kontrolu z Krajské veterinární zprávy a člověk si pochybení vůbec nemůže dovolit.

Soutěž Česká biopotravina pořádá Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO již od roku 2002 pod záštitou ministra zemědělství a ústředního ředitele SZPI. Jejím cílem je především ocenit českou zemědělskou výrobu a představit nové produkty. Účast v soutěži nabízí jedinečnou příležitost zviditelnit výrobky a dostat je do vědomí široké veřejnosti. Více informací se dozvíte na www.myjsmebio.cz.

Autor: www.myjsmebio.cz

Tento článek vznikl ve spolupráci s www.myjsmebio.cz.

Autor: kbeh
Video se připravuje ...