Nejzdravější? Červené víno
Má v sobě tolik zdraví prospěšných látek, že je opravdu jako medicína. Chrání před rakovinou, posiluje mozek, účinně pomáhá proti nespavosti, chrání před zubním kazem a je i prevencí před ohluchnutím. Antioxidant salicylát, který obsahuje, blahodárně působí na buňky ve vnitřním uchu, které potřebujeme pro dobrý sluch. Sklenička červeného denně je i podle vědců skvělá na bystření intelektu. Díky melatoninu se nám po vínku taky dobře usíná.
Kvalitní bílé víno může být opravdu lahůdka. Snižuje hladinu cholesterolu, prospívá plicím, působí proti zánětům. Antioxidanty, které obsahuje, chrání například plíce, takže je vhodné například pro silné kuřáky. Bílé víno by si měli dopřávat lidé, kteří trpí potížemi s klouby. Dokáže snižovat bolest i po jedné dvojce!
Obsahuje vitaminy a různé cenné minerály, které chrání srdce a kosti, a doplňují tělu i vlákninu. Půl litru piva obsahuje více než čtvrtinu doporučené denní dávky vitaminu B. Pivo obsahuje i bor, který potřebujeme pro zdravé kosti. Když obětujete tak tři půllitry do lázně s příjemně teplou vodou, budete mít krásnou a vláčnou pokožku. Porstě působí blahodárně zevnitř i zvenčí.
Tohle lahodné pití potlačuje záněty a je močopudné. Destiluje se z čistého alkoholu, proto po něm ani druhý den nemáte bolehlav. Vyrábí se z bobulí jalovce. V lidové medicíně se používá při léčbě ledvin i žlučníkových kamenů.
V pouhých 30 ml brandy (což je něco mezi malým a velkým „panákem“) je tolik antioxidantů, jako v denní doporučované dávce vitaminu C. Pravidelné pití této dobroty pomáhá podobně jako aspirin – chrání před infarktem i krevními sraženinami.
Šampaňské
Je výbornou ochranou pro mozek. Vědci zkoumali jeho vliv na laboratorních myších. Ty, které si jiskřivý nápoj mohly dopřávat, dokázaly daleko rychleji a lépe čelit poraněním mozku než ty, které musely abstinovat.