Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Alkohol? Když pít, tak jedině na zdraví!

Když to nepřeháníte,  může alkohol i léčit!
24. prosince 2013 | 08:00

Kolikrát se už například novináři nebo doktoři ptali stoletých i starších lidí na recept dlouhověkosti. Hodně z nich tvrdilo, že si denně dávají štamprličku nebo popíjejí vínko. Podle nových poznatků odborníků na tom něco bude. Když to nepřeháníte, alkohol může i léčit!

Nejzdravější? Červené víno

Má v sobě tolik zdraví prospěšných látek, že je opravdu jako medicína. Chrání před rakovinou, posiluje mozek, účinně pomáhá proti nespavosti, chrání před zubním kazem a je i prevencí před ohluchnutím. Antioxidant salicylát, který obsahuje, blahodárně působí na buňky ve vnitřním uchu, které potřebujeme pro dobrý sluch. Sklenička červeného denně je i podle vědců skvělá na bystření intelektu. Díky melatoninu se nám po vínku taky dobře usíná.

Ani na dietě se nemusíte vyhýbat návštěvě své oblíbené restaurace.
Autor: Shutterstock.com
Vínečko bílé, je od mé milé…

Kvalitní bílé víno může být opravdu lahůdka. Snižuje hladinu cholesterolu, prospívá plicím, působí proti zánětům. Antioxidanty, které obsahuje, chrání například plíce, takže je vhodné například pro silné kuřáky. Bílé víno by si měli dopřávat lidé, kteří trpí potížemi s klouby. Dokáže snižovat bolest i po jedné dvojce!

Časopis dTest našel plíseň ve 33 značkách lahvových piv
Autor: profimedia.cz
Pivo plné vitaminů

Obsahuje vitaminy a různé cenné minerály, které chrání srdce a kosti, a doplňují tělu i vlákninu. Půl litru piva obsahuje více než čtvrtinu doporučené denní dávky vitaminu B. Pivo obsahuje i bor, který potřebujeme pro zdravé kosti. Když obětujete tak tři půllitry do lázně s příjemně teplou vodou, budete mít krásnou a vláčnou pokožku. Porstě působí blahodárně zevnitř i zvenčí.

Popíjejte! Budete zdraví
Autor: Shutterstock.com
Gin

Tohle lahodné pití potlačuje záněty a je močopudné. Destiluje se z čistého alkoholu, proto po něm ani druhý den nemáte bolehlav. Vyrábí se z bobulí jalovce. V lidové medicíně se používá při léčbě ledvin i žlučníkových kamenů.

ss
Autor: Foto Blesk - Martin Hurda a archiv
Brandy

V pouhých 30 ml brandy (což je něco mezi malým a velkým „panákem“) je tolik antioxidantů, jako v denní doporučované dávce vitaminu C. Pravidelné pití této dobroty pomáhá podobně jako aspirin – chrání před infarktem i krevními sraženinami.

Šampaňské

Je výbornou ochranou pro mozek. Vědci zkoumali jeho vliv na laboratorních myších. Ty, které si jiskřivý nápoj mohly dopřávat, dokázaly daleko rychleji a lépe čelit poraněním mozku než ty, které musely abstinovat.

Autor: rie