Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Máta, fenykl a koriandr - silná trojka, která vás spolehlivě ochladí

Tyhle bylinky jsou věrnými pomocníky v horkých letních dnech.
3. srpna 2013 | 07:00

Venku vedro, že nemůžete dýchat. K vodě daleko, tak co s tím? Ochlaďte se kořením a bylinkami. Úspech je zaručen!

Většina koření je známá svými zahřívacími účinky. Existuje ale několik druhů, které naopak odvedou horkost z vašeho těla. Inspirujte se recepty, které pro nás připravila známá bylinkářka Hana Parmová.

Máta peprná

Někomu roste na zahrádce jako plevel. Tahle bylinka ale patří mezi ochlazující favority. Existuje asi 25 druhů máty. „Oblíbená je máta zázvorová, kadeřavá, citronová, pomerančová, vonící po banánech, ananasu a další. Z pohledu východní medicíny má ochlazující účinek, což znamená, že organismus ochlazuje, i když vypijeme třeba horký mátový čaj. Hlavní a typická pro mátu, je účinná složka mentol. To je to, co dělá „vítr v ústech“, ať už cucáte bonbón, žvýkačku nebo vypijete čaj,“ říká bylinkářka Hana Parmová.

Náš tip: Inspirujte se u Arabů. V arabských státech si připravují oblíbený ochlazující nápoj – malý šálek silného mátového čaje s cukrem, který popíjejí průběžně během celého dne.

Něco navíc: Mátový čaj kromě ochlazení těla také pomáhá při žaludečních obtížích, křečích, zlepšuje chuť k jídlu. Pomůže vám, když jste se přejedli, ale i když jste to přehnali s alkoholem. Čerstvou mátu můžete použít i na koupel v mátové vodě, zmírnit svědění, mírnou bolest a používá se také k výplachu úst, aby lépe voněl dech a nebolely dásně.  

Fenykl

Bylinka podobná kopru má svoji nezaměnitelnou vůni a nasládlou chuť. Tohle koření vám dodá energii, vyvolá pocení, ale díky tomu tělo pocitově ochladí. Stačí ho však jen trocha, protože má výrazné aroma.

Náš tip: ochutnejte originální italský fenyklový salát. Do něj ale budete potřebovat hlízu fenyklu sladkého, která vzhledem trochu připomíná cibuli. Potřebujete k tomu: 1 fenykl, 1/2 červené papriky, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce octa Balsamico, velkou hrst čerstvé nasekané petrželky, mořskou sůl, mletý pepř. Fenykl a papriku nakrájíme na proužky, smícháme s ostatními ingrediencemi, posypeme petrželkou a podáváme.

Něco navíc: „Fenyklová semena se používají od starých dávných časů při křečích v břiše, bolestech žaludku, nadýmání a na podporu tvorby mateřského mléka, při kašli a nachlazení, ledvinových obtížích. Fenyklová semínka zeštíhlují a povzbuzují,“ říká Hana Parmová.

Koriandr

Další koření, které vám v létě udělá dobře. Podobně jako fenykl vás pocitově ochladí. „Dobrá zpráva pro všechny, kteří mají pocit, že jejich pot a moč zrovna nevoní, je, že koriandr uvařený včetně listů a kořenů zamezuje pronikavému tělesnému pachu, včetně vaginálního, a páchnoucího dechu. Koriandr má obdobné použití a účinky jako fenykl, patří do „stejné rodiny“. Ze semen vaříme čaj, který zlepšuje a zrychluje trávení, snižuje plynatost a nadýmání,“ říká bylinkářka.

Náš tip: Koriandr se přidává pro lepší stravitelnost do marinád na masa, na ochucení salátů z červené řepy a okurek. Krásně provoní perník. Bez koriandru se neobejde ani indické kari.

Něco navíc:  Jestliže trpíte trémou, zařaďte do stravy koriandr. Dodává energii, posiluje při slabosti a vyčerpání během rekonvalescence.

Tip Hany Parmové:

Ochlazující bylinková směs

Nasbírejte si na zahrádce bylinky, které vám tam vyrostly. Platí pravidlo, že není bylina, aby na něco nebyla.  Bylinky, které rostou ve vaší blízkosti, mají na váš organismus nejlepší účinky a Matka příroda sama ví, proč k vám bylinky poslala… Přidejte třeba i pár lístků ze stromů, listí maliníku, lesních jahod. Jahody, maliny, ostružiny můžete přidat k bylinkám. Zalijte čistou studenou vodou a nechejte přes noc louhovat. Druhý den ráno vás bude čekat chutný ochlazující nápoj se spoustou energie čerstvých bylin. Popíjejte během celého dne, v horkých dnech je spotřeba až tři litry tekutin.

Autor: mij