Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ovoce je lék: Meruňky na imunitu, maliny na ledviny

  • Hledejte lék proti neduhům v přírodě. Ovoce má v sobě mnoho účinných látek, které jsou prospěšnější než pilulky.
    28. června 2013 | 17:00

    Ovoce je zásobárnou vitaminů, které nutně potřebujeme pro zdraví. Nevěřili byste, jakými léky jsou třeba takové třešně nebo černý rybíz!

  • Angrešt proti zácpě a vysokému tlaku


    Angrešt
    Autor: Shutterstock.com
    Angrešt je účinný při léčbě anémie, je močopudný a obsahuje málo cukru a hodně zdravých kyselin Navíc má vysoké množství vitaminu C a E.
    POZOR: Není vhodné pro ty, kteří trpí žaludečními vředy.
  • Meruňky pro silnou imunitu


    Zázračný vitamin najdete v meruňkách.
    Autor: Profimedia.cz
    Meruňky zabraňují chudokrevnosti, jsou výborné proti únavě a obsahují hodně vlákniny. Jsou zdrojem beta karotenu, který brání volným radikálům „ubližovat“ organismu a také posilují imunitu, ale i vlasy, nehty a pokožku.
    Náš tip: Jestliže jste koupili tvrdé a nazelenalé meruňky, nechte je přes noc v papírovém sáčku se dvěma jablky při pokojové teplotě. Do rána dozrají. Jablka totiž uvolňují etylén který proces urychluje.
  • Černý rybíz proti křečovým žilám


    Černý rybíz
    Autor: Shutterstock.com
    Černý rybíz je výborný lék proti nachlazení (čaj z plodů i listů) nebo proti průjmu. Extrakt se také používá k léčbě žaludečních a střevních infekcí.
    Bobule černého rybízu mají nejvyšší podíl ovocných kyselin, které aktivují látkovou výměnu, je v něm velké množství vitaminu C, dál pak A, B a E.
    Náš tip: Proti bolesti v krku smíchejte lžíci marmelády z černého rybízu s horkou vodou a pijte několikrát denně. Nálev působí i proti zánětu hrtanu a hltanu.
  • Jablka proti skleróze


    Jedno "naťuknuté" jablíčko může nakazit spoustu dalších.
    Autor: profimedia.cz
    Anglické přísloví říká, že, když sníte alespoň jedno jablko denně, nebudete potřebovat doktora. A dalo by se říci, že je to pravda. Jablka jsou skvělá prevence proti rakovině střev, zvyšují imunitu a odolnost proti stresu a pomáhají proti chudokrevnosti, revmatizmu, bolestem hlavy nebo závratích. Navíc snižují cholesterol. Jablečný ocet je bojovníkem proti nadváze, skvěle spaluje tuky a jablka omezují pocit hladu.
  • Maliny při nemocech ledvin


    Maliník
    Autor: Shutterstock.com
    Maliny mají protizánětlivé účinky a dokiáží odbourávat cholesterol. Léčí anémii a pomáhají při nachlazení, snižují horečku i vysoký krevní tlak. Dokonce se užívají proti šerosleposti. Obsahují také „vitamin krásy“ biotin, který zajišťuje krásu pokožky, vlasů, a nehtů.
    Náš tip: V malinách bývají často červi. Vložte je do širší nádoby, položte na ně zlehka obrácenou pokličku s menším průměrem a dejte do chladničky. Červíci vylezou a na pokličce se zachytí.
  • Ostružiny proti stresu


    Ostružiny jsou plné vitamínu C, bioflavinoidů a obsahují i další důležité prvky jako například hořčík nebo železo
    Autor: profimedia.cz
    Modročerné bobulky jsou skutečným elixírem energie pro naše tělo, pomáhají proti nachlazení a revmatizmu, snižují krevní tlak a posilují imunitu. Jsou účinné na hemoroidy, povzbuzují činnost žláz. Dokonce snižují nervozitu a mají protisklerotický účinek. Jsou velmi bohaté na vitamin C, třísloviny, vlákninu, éterické silice a minerály.
  • Švestky na žaludek a střeva


    Švestky jsou oblíbeným ovocem. České sady však napadá nemoc šarka, která sladké plody ničí.
    Autor: Profimedia.cz
    Máte hlad? Švestky ho snadno zaženou. Skvěle pomáhají při redukční dietě, léčí zácpu (jsou přírodní projímadlo, protože obsahují hodně vlákniny). Snižují krevní tlak a působí proti krvácení z nosu a dásní.
  • Třešně proti zánětům


    Trřešně
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Třešně jsou ideální ovoce proti paradontóze a artritidě, vážou škodliviny, které se pak snadno z těla vyloučí. Neutralizují tuky a tím pomáhají snižovat nadváhu, podporují regeneraci pokožky a skvělé jsou proti zácpě. Také snižují hladinu kyseliny močové, takže jsou výborné pro lidi, kteří trpí dnou.
    Náš tip: Jestli chcete, aby vám třešně vydržely co nejdéle, nechte jim stopky. Bez nich vydrží jen poloviční dobu.

Autor: sil
Klíčová slova:  ovoce, zdraví, krása, hubnutí, dieta
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...