Čaje a kloktadla
Nezapomeňte na pravidelný přísun teplého čaje, připravit si ho můžete například ze sušených listů jahodníků. Dvě lžíce sušených listů zalijte vařící vodou a nechte 7 minut odstát, sceďte a popíjejte během dne.
Potřebujete se vypotit? Pak namísto jahodníku dejte do šálku sušený lipový květ. Kdo snese ostřejší chuť, může si připravit čaj z čerstvého zázvoru. Zhruba 3 cm dlouhý oddenek zázvoru oloupejte, nakrájejte, nasypte do čajové konvice, zalijte vroucí vodou, nechte 8 minut odstát a pak podle chuti přidejte citronovou šťávu a med.Bolest v krku vyléčíte šalvějovým kloktadlem. Do litru vody nasypte 4 lžíce sušené šalvěje, 5 minut povařte a pak nechte 10 minut vylouhovat a přeceďte. Užívejte alespoň čtyřikrát denně.
Štiplavé léky
Místo chemických pastilek můžete vyzkoušet přírodní antibiotika, například česnek. Uvařte si česnečku: do čistého masového vývaru přidejte lžičku kmínu, vejce, lehce opepřete a povařte, zvlášť si utřete několik stroužků česneku a se špetkou soli, dejte do hlubokého talíře a přelijte horkým vývarem. Vyzkoušet můžete i čerstvý křen, jemně ho nastrouhejte na chleba namazaný máslem (místo křenu můžete dát nadrobno pokrájenou cibuli), nebo ho smíchejte s nastrouhaným jablkem a přidejte jako přílohu k masu. Silným povahám můžeme doporučit cibulový med: větší cibuli nakrájejte nadrobno, zalijte medem a nechte do druhého dne odležet. Med užívejte několikrát denně po lžičkách.
Léčivé inhalace
Při zánětech horních cest dýchacích a dutin si připravte jednoduchou inhalaci. Litr Vincentky nechte ohřát až k bodu varu a pod ručníkem dýchejte několik minut výpary z minerální vody. K doléčení nemoci pak nahraďte Vincentku horkým odvarem z heřmánku, který sliznici zahojí a vysuší.
Doplňte si vitaminy
Během chřipky z jídelníčku vyřaďte mléčné výrobky, zbytečně zahleňují váš organismus. Namísto nich zařaďte víc citrusů (hlavně grapefruity a citrony), šípek, rakytník nebo kysané zelí. Připravit si třeba můžete mísu křupavého salátu: malou hlávku zelí nakrouhejte, spařte vroucí vodou, přidejte olivový olej, sůl, drcený kmín, nadrobno nasekanou cibulku, nahrubo strouhanou mrkev, citronovou šťávu, trošku cukru a olivový olej, vmíchat můžete i trochu jemně nastrouhaného křenu.