Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kdo chodí rychleji, žije déle!

Kdo chodí rychleji, žije prý déle - ilustrační foto
6. ledna 2011 | 07:55

Tempo chůze starych lidi může naznačovat, kolik maji ještě před sebou života. Alespoň to tvrdi analyza, kterou nyni zveřejnilo americke odborne periodikum Journal of the American Medical Association. A jaky byl vysledek tohoto vyzkumu? Kdo chodi rychleji, ma podle vědců vyšši pravděpodobnost, že bude žit dele.

„Počet let, která člověku ještě zbývají, roste úměrně s tempem jejich chůze,“ uvedli autoři této studie. Spočítali prý, že zbývající počet let, který se v tom kterém věku před pokládá, roste, když rychlost chůze přesahuje metr za vteřinu. Podle expertů to platí pro obě pohlaví.

Studie je založena na údajích shromážděných v letech 1986 až 2000 o 34 485 lidech, jejichž průměrný věk byl 73,5 roku (studie byla zaměřena na osoby starší 65 let), přičemž 59,6 % tvořily ženy. Průměrná rychlost chůze zkoumaných osob byla 0,92 metru za vteřinu. Nejvyšší úmrtnost pak byla zaznamenána u pacientů, jejichž rychlost chůze byla 0,6 metru za vteřinu a nižší.

Jít vyžaduje energii a kontrolu pohybů a zaměstnává mnohé orgány – například srdce, plíce, nervový systém, oběhový systém, kostru a svaly. Pomalejší chůze by tak mohla naznačovat jejich zhoršené fungování, uvedli autoři. Podle amerických vědců by tak právě díky časté chůzi bylo možné prodloužit život u seniorů o 5 až 10 let, v některých případech i o pár let více.

Autor: ČTK, INT, vk