Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Podrážděná každý měsíc

17. září 2008 | 15:03

Zas máte pocit, že nenávidíte celý svět a všechno vás rozčiluje? Cítíte se jako velryba vyvržená na břeh, máte oteklé nohy, honí vás mlsná a na bradě se vám objevil další nemožný pupínek?

Jestli s vámi každý měsíc lomcují takové nevysvětlitelné stavy, zřejmě se jedná o PMS - premenstruační syndrom. Může vás jen utěšit, že v tom nejste sama. Premenstruačním syndromem trpí až 75 procent evropských žen, které se úplně stejně jako vy.

Co se to s námi děje?
PMS je období spojené s menstruačním cyklem, které se objevuje týden nebo dva před vaší periodou. Ovlivňuje ženy, které menstruují. Přitom jeho projevy mohou být velmi individuální a různorodé. Toto období před periodou na vás může působit jako jízda na horské dráze. Jste přecitlivělá, podrážděná, nebo se dokonce cítíte úplně na dně. Všechny příznaky se mohou spojovat dohromady a projevovat se zároveň. Takže si navíc připadáte oteklá, nadmutá, prostě nepříjemně. Často také ženám naskakuje vyrážka v obličeji nebo jinde po těle. A kvůli zvýšené chuti na sladké v tomto období také zkonzumujete mnohem víc sacharidů.



Nevyhýbá se ani lékařkám
Premenstruačním syndromem někdy v životě trpěla téměř každá z nás. Výjimku netvoří ani lékařka, ke které si přijdete postěžovat. MUDr. Denisa Lacková-Krivušová přiznává: "Vím moc dobře, o čem mluvím, nejen jako lékařka, ale i jako žena. zažívala jsem to na vlastní kůži. Byly doby, kdy jsem před menstruací sbírala zbytky zdravého rozumu a bránila se jíst příborem. Byla jsem tak podrážděná, že i jídelní nůž by se v mé ruce mohl stát nebezpečným nástrojem. Neustále jsem cítila nutkání nějak se vyzuřit." V tomto období doktorka ženám nedoporučuje ženám jíst ani čokoládu. Vůbec to nezabírá, právě naopak – byla byste ještě podrážděnější.

Hledáte úlevu?

Příznaků PMS se můžete elegantně zbavit užíváním hormonální antikoncepce s obsahem drospirenonu. Jde o nejnovější gestagen, který má takzvaný antimineralokortikoidní efekt. To znamená, že zabraňuje zadržování vody v těle. Necítíte se oteklá a netrápí vás napětí v prsou ani střídání chutí. Syndrom PMS můžete také zmírnit přírodními prostředky. Osvědčený je například pupálkový olej, třezalka, ale také hořčík a vitamin B6.

Jak poznáte, že jde o PMS?
Ne všechny výkyvy nálad, podráždění nebo úzkost způsobuje PMS. Zda jde skutečně o tento syndrom, odhalí až gynekologické vyšetření. Pro ženy je důležité vědět, že když se jim takové věci dějí pravidelně, měly by navštívit lékaře. Diagnostika spočívá v pohovoru s pacientkou. Dá se postupovat i podle dotazníku. Nejrozsáhlejší dotazník vypracovala Americká psychiatrická asociace, která tvrdí, že pokud se ve třech po sobě následujících periodách objeví 4 příznaky, jde o PMS. "Důležité je také vyloučit gynekologickým vyšetřením hormonální a jiné gynekologické problémy. Lékař musí zkontrolovat, zda nejde například o endometriózu, funkční cysty nebo zvýšené hodnoty prolaktinu. Musí vyloučit i závislost na alkoholu, kofeinu, drogách a nikotinu nebo jiné psychické poruchy, které možná souvisejí s užíváním dalších léků," tvrdí MUDr. Krivušová.

Modelka Peggy (27)

Moje hormony se zbláznily!
Peggy je 27 let a pracuje jako modelka, která předvádí autorskou módu. Spolupracuje s mnoha módními časopisy a různými módními značkami. Když to na ni přijde, necítí se vůbec sexy. "Než mi začne menstruace, většinou mám před tím silné bolesti břicha. Mám pocit, že je moje tělo dvojnásobně těžší než normálně. Prsa a břicho se mi zvětší, jako kdybych se přejedla a přibrala. Automaticky se vůbec necítím být sexy a nechce se mi proto chodit do společnosti. Dokonce i když se nalíčím a obuji si ty nejlepší boty na vysokých podpatcích, nedokážu se zbavit svých výkyvů nálady", přiznává se. Ale to není všechno. Dostávám úplné záchvaty zuřivosti a hysterie. "Stačí mi dlouhá fronta v supermarketu, a dovedu se rozčílit. Jsem schopná tam na někoho začít křičet. Jsem pak velmi agresivní a vadí mi být obklopená velkým množstvím lidí."

SLEDUJTE SE

Nejčastější příznaky – tělesné i emoční – provázející PMS:

Tělesné příznaky
Citlivá prsa nebo napětí v ňadrech, nadmuté břicho, křeče, bolesti hlavy, zvýšení hmotnosti, bolesti kloubů nebo svalů, problémy s pletí, například s akné, vyrážka, únava, potíže se spaním, střídání chutí a chuť na sladké, bolesti zad.

Psychické příznaky
Změny nálady, hněv a výbuch zlosti, nedostatek energie, podrážděnost, napětí a úzkost, pocity nedostatečného sebeovládání, problémy se soustředěním a pamětí, smutek a deprese, ztráta zájmu o běžné činnosti, pocit beznaděje, pocit zbytečnosti a viny.

Co zabírá
Procházky, jízda na kole, jogging nebo plavání a další tělesné aktivity pomáhají premenstruační syndrom regulovat. Na psychické příznaky pomáhají přírodní přípravky nebo léky proti úzkosti.


ANKETA

Trpíte premenstruačním syndromem?

Anna Horáková (35), Příbram

Před menstruací bývám hodně přecitlivělá. Všechno si hrozně beru, ledacos mne rozlítostní. Žádé jiné obtíže ale nemívám. Když to srovnám s kamarádkami, myslím, že byla ke mne ještě příroda milosrdná.

Pavla Hrbková (45), Kostomlaty nad Labem
Celý život trpím silnými bolestmi v podbříšku a bolestmi v prsou. Je to hrozně nepříjemné, omezuje mne to v práci i ve volném čase. Užívám na bolest tlumící léky, ale i tak se necítím úplně nejlépe.

Jarmila Petržílková (29), Svoboda nad Úpou
Žádnými velkými bolestmi před menstruací netrpím, bývám ale velmi podrážděná a snadno vybouchnu. Někdy opravdu lituji své okolí, ale bohužel nedokážu tyto své nepříjemné pocity potlačit.

Autor: Eva Hrdinová, len
Související články