Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

K lékaři jako do supermarketu

15. září 2008 | 15:05

Už vás nebaví tvrdnout několik hodin v čekárně u lékaře, než se dostanete na řadu? Utíkáte z práce, abyste stihli ordinační hodiny svého 'obvoďáka'? Teď už nemusíte!

Tedy alespoň v několika moravských a nově i českých městech, kde vznikají takzvané lékařské supermarkety. Co to obnáší?

Medicínské podnikání
Lékař Marek Potysz před více jak rokem přišel s nápadem vybudovat síť ordinací pod názvem Moje ambulance. Postupně začal skupovat ordinace praktických lékařů. Ty pak soustředil do jedné budovy (přesněji řečeno, do více budov na několika místech Česka). Doktoři, kteří své praxe prodali asi za tři sta tisíc korun, mohou v těchto ambulancích dál ordinovat.

Sbohem, čekárno!
Jestli jste dosud byli zvyklí, že u svého lékaře prosedíte často hodiny mezi kašlajícími pacienty, než se dostanete na řadu, tady vám prý podobné riziko nehrozí. Firma zavedla objednávkový systém, který podle slov mluvčí Moje ambulance Simony Součkové zatím funguje na jedničku. Zavoláte si, napíšete esemesku nebo pošlete mail a sestřička vás objedná dle vašeho přání. A co se stane, když pacientů přibude a termín se bude horko těžko hledat? Tým posílí další lékař.



Od rána do večera
Lékaři zde ordinují dvanáct hodin denně a střídají se po šesti hodinách. "Nepochybuji, že pacienty čeká příjemné prostředí, moderní nábytek, atraktivní sestřičky... A hlavně pokaždé jiný lékař. Pacient zde ale ztrácí svého praktika, který léta zná jeho i rodinu, anamnézu, choroby," říká prezident České lékařské komory Milan Kubek.
"Rozhodně není pravda, že pacient tady nenajde svého lékaře a pokaždé jej bude ošetřovat někdo jiný," hájí se MUDr. Sylva Otrubová, která pracuje v Mojí ambulanci jako lékařka.

Lékařský supermarket
"Jsou to zdravotnické supermarkety. Moje ambulance nabízí dlouhou otevírací dobu, snadné parkování a v rámci reklamy nějakou tu 'akci' v podobě poukázky na slevu v lékárně patřící monopolu. Nikoliv náhodou Moje ambulance otevírá pobočky i přímo v nákupních centrech. Se supermarketem je obdobná i filozofie minimálních nákladů. Tedy laciná pracovní síla," říká na adresu Moje ambulance Kubek.
Simona Součková ale oponuje. "Neznamená to, že když je naše ordinační doba dlouhá, sídlíme i v supermarketu, že bude lékařská péče nekvalitní. Ke každému člověku se chováme velmi osobně, náš personál je kvalifikovaný."

Lékaři zde ordinují 12 hodin denně.
Autor: Autor, Jindřich Mynařík, Jiří Hadač

(Ne)etická reklama
Moje ambulance nasadila do "terénu" také pracovníky agentur, kteří oslovují občany v supermarketech, nabízí letáky nebo rovnou zvoní u domovních dveří.
"Každou reklamní kampaň založenou na klamavých slibech a pomlouvání lékařů považujeme za hrubě neetickou. Kvůli pomluvám v novinách už na něho byla podána stížnost lékařské komoře," podotýká Milan Kubek.
O co v tomhle sporu jde? V prvé řadě o slovíčka, co kdo kdy řekl a neřekl... Ale hlavně o princip. Moje ambulance přišla s reklamní kampaní, podle některých právních výkladů se ale lékaři inzerovat nesmějí. Jenže má to logiku v době, kdy se bez reklamních a marketingových aktivit neobejde prakticky nikdo, kdo nabízí své služby?

Moje ambulance v číslech

• Lékaři pracují každý všední den od 7.00 – 19.00
• Podle současné legislativy zaplatíte u lékaře 30 Kč, nic navíc nehradíte!
• Každá sdružená praxe má 4 lékaře a 6 sester, které se střídají v dvousměnném provozu.
• Věkový průměr lékařů je nižší, než průměrný věk lékařů v České republice (v roce 2005 byl průměrný věk praktických lékařů pro dospělé 51,4 let)
• Moje ambulance zaregistrovala už 20 000 pacientů v celé České republice.

ANKETA BLESKU ZDRAVÍ

* Proč jste se registrovali u Mojí ambulance?

Drahomíra Vaculíková, 75, Olomouc
Ve schránce jsem našla leták, že se zakládá Moje ambulance. Mám za sebou zatím vstupní prohlídku, ale jsem velmi spokojená s přístupem personálu a péčí. S paní doktorkou jsem si o svých problémech promluvila a celkově mě vyšetřila.

Petr Vybíral, 37 let, Olomouc
O tomto typu lékařského zařízení jsem se dozvěděl v jednom hypermarketu, kde tuto společnost propagovali. Vyhovuje mi, že doktoři pracují od sedmi do sedmi a navíc tady nemusím čekat tři hodiny, než se dostanu na řadu.

Helena Sadílková, 64, Olomouc
Jedna moje přítelkyně mě upozornila na to, že je tady úplně nová ambulance. Moje bývalá paní doktorka je už starší, proto jsem se rozhodla pro registraci. Na pracovní dobu zase tolik nekoukám, protože jsem v důchodu.

* Co si myslíte o nově vznikajících sítích ordinací?

Monika Krejzová, 28, Milevsko
Určitě by mi ordinační doba vyhovovala. Pokud je péče hrazena pojišťovnou, tak bych asi o ničem nepřemýšlela.

Alena Sabolová, 35, Praha
Od svého lékaře bych se neodhlásila, protože mám u něj zaručenou kvalitní lékařskou péči. Ani výhody, které tyto ambulance nabízí, by mě nezlákaly k přeregistrování se.

František Korvas, 59, Brno
Zní to zajímavě, ale já jsem spíš konzervativní. Můj lékař mě zná, já znám jeho… Asi bych hodně váhal. Musel bych být dostatečně informovaný, a třeba by mě to přesvědčilo. Nedůvěru k mladším doktorům bych rozhodně neměl.

Danuše Dimitrovová, 67, Ostrava
Myslím, že to nemusí být špatné. O lékařskou péči bych se nebála, i kdyby mě ošetřoval pokaždé někdo jiný. Objednávkový systém by se mi líbil.

Luboš Babač, 23, Trnava

Klidně bych se od svého doktora odhlásil. Objednat se dopředu je určitě lepší, protože pak nemusím dlouho čekat, než přijdu na řadu. Střídání doktorů by mi nevadilo, pořád je to přece lékař.

Naše práce má řád!

MUDr. Sylva Otrubová (36 let), lékařka, Moje ambulance, Olomouc

Nechtěla byste raději pracovat ve své ordinaci?
Tento systém mi vyhovuje. Forma sdružené praxe je naprosto ideální. Každý lékař má pracovní dobu pevnou, takže každý pacient ví, kdy který ordinuje. Mě v ambulanci najde čtyřikrát týdně dopoledne, jednou odpoledne a pokud si to si klient vyžádá, může chodit jen ke mně. Když tady právě nebudu, samozřejmě ho ošetří jiný kolega. Tato práce má svůj řád.

A setkáváte se s tím, že pacienti vyhledávají přímo vás?
Tak se to úplně říct nedá. Většinou to funguje tak, že přijdou na vstupní lékařskou prohlídku a pak už sami ke mně dál chodí.

Pracují u vás i specialisté?

Tady přímo ne. Spolupracujeme ale s odbornými lékaři. Já sama si můžu vybrat odborníka, o kterém jsem přesvědčena, že je dobrý a pošlu pacienty k němu.

Pacienty Mojí ambulance čeká příjemné prostředí.
Autor: Autor, Jindřich Mynařík, Jiří Hadač

Nabídneme očkování zdarma!

Dr. Martin Hofman, výkonný ředitel a místopředseda představenstva MediClinic a.s.

Vedle Mojí ambulance skupují ordinace i spolužáci z medicíny Petr Švrček a Martin Hofman. Vytvořili vlastní projekt – MediClinic. "Lékaři odcházející do penze nemají komu předat svou praxi. A naopak mladí lékaři nemají možnost ani dostatek dostatek prostředků na to, aby si otevřeli praxi vlastní. Odkupujeme tedy praxe a předkládáme lékařům seriózní nabídky finančního ohodnocení i další spolupráci. Mladé lékaře se snažíme zaměstnat a v práci motivovat," popisuje své podnikání Martin Hofman. Celý projekt je ale stále ve fázi budování a obchodních jednání.

Co je vaším cílem?
Cílem je mít celorepublikovou strukturu ambulancí sestávající jak z ordinací praktických lékařů, tak specialistů.

Jaké výhody nabízíte lékařům, kteří se rozhodnou pracovat pro MediClinic?
Nabízíme jednorázové finanční vyrovnání, stálý plat, smluvně ošetřenou spolupráci, možnost vzdělávat se, a především i nadále vykonávat svou lékařskou praxi. Nechceme rušit či stěhovat ordinace ani lékaře. Kromě finančního zabezpečení nabízíme také úlevy v péči o pacienty. Chceme, aby doktor pouze léčil. V současné době totiž tráví až 30 procent svého času administrativou.

Změní se něco pro pacienty?
Naši pacienti budou i nadále docházet do ordinace tam, kam byli doposud zvyklí a k lékaři, na kterého jsou zvyklí. Nemusejí mít tedy obavy z toho, že by je vyšetřoval doktor, který nezná jejich zdravotní stav, nebo že budou muset za svým lékařem dojíždět do jiného místa.

Co v rámci lékařské péče tedy připravujete?
Zdravotní služby chceme poskytovat v příjemném prostředí a minimalizovat čekací dobu. Připravujeme zajímavý benefitní program, který bude mimo jiné zahrnovat nabídku různých slev a výhod, například očkování zdarma. Chystáme novinky v oblasti poradenství a nadstandardní lékařské péče.

Obávám se, že o to bude zájem

Prezident České lékařské komory MUDr. Milan Kubek

V Česku vznikají řetězce lékařských ordinací – Moje ambulance a MediClinic. Jak se na tento 'nový trend' dívá Česká lékařská komora?

ČLK je ze zákona garantem kvality lékařské péče a hájí právo kvalifikovaných lékařů na svobodný výkon povolání. Proto odmítáme vznik lékařských supermarketů a propojování zdravotních pojišťoven se zdravotnickými zařízeními a lékárnami, které prosazuje ministerstvo. Proti tomu, aby se lékaři dobrovolně sdružovali, pochopitelně nic nemáme. Vámi jmenované příklady jsou ale něco jiného.

Mluvčí Moje ambulance Simona Součková se brání proti vašemu výroku, že zaměstnávají 'staré' lékaře… Můžete na to reagovat?
Moje ambulance nezaměstnává 'staré' lékaře. To je nedorozumění. Oni se snaží získávat smlouvy s pojišťovnami od lékařů, kteří jsou v důchodovém věku a kteří nemohou legálně svoji ordinaci včetně smlouvy s pojišťovnou prodat mladším kvalifikovaných lékařům a svoji práci a vložené investice odpovídajícím způsobem zhodnotit. Moje ambulance tedy naopak láká mladé lékaře bez kvalifikace, kteří představují levnou pracovní sílu.

Myslíte si, že bude o typ tohoto lékařského zařízení zájem?
Obávám se, že ano. Většina pacientů není dostatečně informovaná a nedokáže posoudit skutečnou kvalitu lékařské péče. Své mínění si bude vytvářet například podle nábytku a sexapealu sestřiček a otevírací doby. Je to podobné jako s tím supermarketem, kvůli několika ušetřeným korunám zde nakupujeme zboží pochybné kvality, které často ani nepotřebujeme.

Autor: VEB
Související články