Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zdravá kancelář

I v práci si můžete vytvořit příjemné prostředí.
10. září 2008 | 09:16

Mnoho lidí tráví v zaměstnání větší část dne. Proto je důležité zajistit si co nejlepší pracovní podmínky. Možná právě po dovolené je nejlepší doba na "vylepšení" kanceláře.

Pokud je pracovní prostředí čisté a harmonicky sladěné, pomáhá ke snížení stresu a též k vyšší efektivitě práce.

Udržujte čistotu a pořádek

Na pracovním stole si stále udržujte pořádek. Mělo by na něm ležet jenom to, s čím momentálně pracujete. Ostatní papíry a pomůcky si přehledně uložte do zakladačů, zásuvek a poliček. Bude se vám lépe pracovat a zároveň získáte potřebný přehled. Aspoň jednou za půl roku udělejte velký úklid. Roztřiďte všechny nashromážděné věci a papíry a všechno nepotřebné vyhoďte.

Obklopte se zelení

Přineste si do kanceláře aspoň několik zelených rostlin. Pomohou vám lépe se vyrovnat s toxiny, které mohou unikat z kancelářského nábytku, a také budou udržovat svěží vzduch. Zelená barva rostlin dokáže uklidnit unavené oči. Pokud máte možnost, ozdobte zelenou barvou také stěny, případně si kolem sebe pořiďte zelené doplňky. Zelená symbolizuje harmonii, rovnováhu a zároveň působí uklidňujícím a osvěžujícím dojmem.

Opomíjet byste neměla ani drobnosti. Naaranžujte si na malý dřevěný stolek oblíbené rostliny, a vytvořte si tak příjemné zákoutí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Větrejte a dýchejte

Pokud je to možné, mějte vždy mírně pootevřené aspoň jedno okno. Vydýchaný vzduch způsobuje ospalost, poruchy koncentrace a bolesti hlavy. V kanceláři nikdy nekuřte a netolerujte to ani svým kolegům! Na pracovní stůl si můžete položit i svůj oblíbený kámen. Některé kameny, jako například křišťál, mají schopnost pohlcovat negativní energii. Uklidňující účinky na nervy má i akvárium s rybkami a rostlinkami.

Autor: Katarína Podolinská, oli, bm, ola, duš
Související články