Celozrné či bílé pečivo
22. 8. 2008 • 09:16
Můžete mi vysvětlit, jaký je rozdíl mezi bílým a celozrnným pečivem? Slyšela jsem, že energie mají stejně. Proč se tedy doporučuje to tmavé? Miluše, Čekánov
Na vaše otázky odpovídá:
Věra KRÁLOVÁ. nutriční terapeutka
Energetická hodnota celozrnného pečiva je opravdu téměř stejná jako u pečiva bílého (podrobnější informace zjistíte např. v E-kalkulačce na www.flora.cz). Nicméně biologická hodnota celozrného pečiva je vyšší. Toto pečivo obsahuje více vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Má také nižší glykemický index, což je pro naše tělo výhodnější. Proto bychom měli celozrnné pečivo ve svém jídelníčku rozhodně preferovat.

Tento chléb je upečený z bioproduktů.
• SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský, BACKALDRIN