Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Matějovi změnily život oříšky

22. července 2008 | 08:19

Do ordinace přivedla desetiletého Matěje Kopeckého z Prahy alergie na jahody a pampelišky. Po vyšetření se ale ukázalo, že vše je úplně jinak. Matěj má silnou, život ohrožující alergii na oříšky!

Matějovi problémy začaly před třemi lety. Tehdy vše vypadalo na pylové potíže, které se objevily v době květu pampelišek. Dramatický zlom ale nastal letos v lednu. Snědl jahody a udělalo se mu s odstupem dne špatně.
"Najednou jsem měl pocit sucha v krku, strašně mě rozbolel žaludek a pak i celé břicho," popisuje průběh Matěj. Vše se pak několikrát opakovalo. Jednou dokonce i ve škole.
"Tehdy se kromě zažívacích potíží a vyrážky přidalo i krátkodobé bezvědomí," vypráví Matějova maminka Petra Kopecká. Právě bezvědomí byl velký impuls k návštěvě alergologické ambulance. "Matějovi jsme udělali testy a výsledek je zcela odlišný, než se čekalo na základě vypozorování rodičů! Matěj má silnou potravinovou alergii na oříšky. A to takovou, že u něj jde až o ohrožení života! Že oříšky jedl před popisovanými příhodami si ale nikdy neuvědomil. Jsou totiž součástí velké řady sušenek, müsli, nebo čokolád. S reakcí na oříšky souvisí i pylové potíže. Jeho tělo reaguje i na kvetoucí lísku. Plody i květy totiž obsahují téměř totožnou bílkovinu a právě ta je příčinou alergie," vysvětluje alergolog Martin Fuchs.
Po tomto zjištění z domácnosti Kopeckých zmizeli nejen oříšky, ale i všechny potraviny, které je obsahují. Matěj si také od té doby dává velký pozor na to, co jí.

Pacientům zachraňuje život "pero"
Nejsilnější alergickou reakcí je tzv. anafylaktický šok. Během něj v těle dochází k prudké »chemické bouři« jejímž výsledkem jsou vážné potíže s dýcháním a ztráta vědomí a bez pomoci může přijít i smrt. "Člověk, který má takové, nebo podobné potíže, by měl mít neustále u sebe jako pomoc adrenalinové pero. To je jednorázová pomůcka, kterou si pacient při nástupu potíží může dát sám život zachraňující injekci," vysvětluje alergolog Martin Fuchs. Adrenalivé pero u sebe bude v budoucnu kvůli oříškům a lísce nosit i Matěj.

Mysl nás klame

Mudr. Martin Fuchs, primář dětského oddělené FN Bulovka, Praha

"Pacienti často přicházejí s tím, že spouštěčem jejich alergie je nějaký strom, nebo tráva z jejich okolí. Například topol. Jeho květy poletují ve vzduchu, je jich všude plno a alergikovi se zhorší dýchání. Po provedení testů se ale přijde na to, že příčinou je pyl kvetoucího stromu, který vůbec nevidí. Například pyl ve stejnou dobu kvetoucí břízy, která je vzdálená několik kilometrů. Pylová zrnka vzdušnou cestu dokáží urazit i několik kilometrů a někdy i desítek kilometrů. Nejprve je třeba zjistit pravou příčinu potíží. Problém je totiž nejen v samotném alergenu, ale i v tom, že spousta především pylových alergií je tak zvaně potravinově zkřížených. To znamená, že člověk, který má alergii na kvetoucí lísku, bude s největší pravděpodobností náchylný i k potravinové alergii na stromové ořechy. S nimi pak souvisí alergie na nejrůznější semena. Takže by se měl nejen vyvarovat nugetě a sušenkám s oříšky, ale i máku, sezamu, nebo třeba hořčičnému semínku či některým luštěninám."

Jak se alergie zjišťuje
Pokud je podezření na alergii, je třeba ho buď potvrdit, nebo vyvrátit. Nejprve se proto udělá 'testování'. "Na kůži se nanese v přesném pořadí několik alergenů. Pyly stromů, trav, bylin, plísně, roztoče či zvířecí alergeny. Ty se lehkým vpíchnutím vpraví do kůže a nechají se působit. Po chvíli se zjišťuje, jak na ně tělo reagovalo," vysvětluje alergolog Martin Fuchs. Pokud se nějaký z alergenů projeví hodně, přijde na řadu laboratoř, která zjistí množství protilátek na vytipovaný alergen. Otestovat může až 60 základních potravin. Součástí vyšetření je i spirometrie, pomocí jíž se zjišťuje kapacita plic. Ta u těžkých alergiků, kteří bojují s astmatem, může být výrazně snížená.

Kdy si dát pozor
Alergické reakce mohou být různorodé a mohou nastupovat v různém časovém odstupu od setkání těla s alergenem.

Mezi nejčastější potíže patří:

- zarudnutí kůže, svědící vyrážka kopřivka, někdy otok podkoží

- pocit vyschnutí v ústech a krku

- brnění, otok a svědění rukou, chodidel, očních víček, úst, rtů a ušních boltců

- vodnatá rýma, kýchání a svědění nosu

- zčervenání a pocit svědivého pálení v očích

- náhlá nevolnost, zvracení, průjem, bolest břicha až koliky

- rychlé bušení srdce a potíže s dýcháním, buď z otoku krku či pro klasickou astmatickou dušnost ze zúžení průdušek

Autor: Petra Hátlová