Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Medicína s vůní lesa

26. června 2008 | 12:42

"Vysoký jalovec, vysoký jako já. Přeskoč ho má milá, rovnýma nohama…" Lidová písnička zřejmě vychází z faktu, že tento jehličnatý keř s červenohnědými až nafialovělými bobulemi odpomůže od bolestí zad a "srovná" i páteř, aby si dotyčný zase zvesela povyskočil.

Pověry s reálným základem
Také popěvek: "Kdybys měla má panenko sto ovec a já jenom za kloboukem jalovec…" měl hlubší význam, neboť lidé dříve věřili, že se jedná o magickou rostlinu a větvička nošená jako talisman chránila před churavěním. Plody skutečně mají výrazný dezinfekční účinek, takže se v dobách morových epidemií doporučovaly žvýkat jako prevence a kouřem z jalovcového chvojí se očišťovaly příbytky. Možná by to v chřipkovém období neuškodilo ani dnes…

Mazání bolesti zahání
Jalovčinky se sbírají v plné zralosti, nejlépe na podzim, když jsou zbarveny domodra. Kromě nich je předmětem sběru i dřevo, jehož účinky jsou však slabší. Ze dvou dílů vepřového sádla, jednoho dílů mladých výhonků a půl dílů včelího vosku se připravuje mast, která prokrvuje pokožku, působí hojivě a mírní bolesti. Pokud jsou potíže nervového původu, bolavá místa se potírají zředěnou silicí, jalovcovým olejem nebo tinkturou.

TIP REDAKCE

Bobulová kúra

Při revmatickém či zánětlivém postižení páteře a kloubů se podává vždy 3x denně první den jedna jalovčinka, druhý den dvě… postupně se přidávají až do jedenadvacátého dne, který představuje jakýsi bod zlomu, a pak se zase plynule po jedné ubírá. Celková kúra tedy trvá 42 dní a může se aplikovat pouze jednou ročně. Každou dávku je nutné důkladně rozmělnit a vydatně zapít šípkovým čajem.

Pro úlevu do vany
Jalovcová koupel dvakrát týdně uvolňuje blokády páteře a podporuje pohyblivost. Připravíte ji ze 4 šálků mladých výhonků, případně s příměsí plodů. Při chronických potížích se přidávají i další léčivky, jako například koriandr, eukalyptus, černý pepř, borovice, myrha nebo vavřín. Rostlinnou surovinu 15 minut povaříte ve 2 litrech vody, přecedíte, vlijete do vany s teplou vodou a v lázni setrváte 15 až 20 minut. Odvar slouží také k omývání postižených partií.

Čaj v akutních případech
Když se kvůli potížím se zády nemůžete ani pohnout, naordinujte si 1 až 3 šálky odvaru denně: 1 lžičku drcených jalovčinek nasypete do 250 ml vody, přivedete k varu, 15 minut necháte vyluhovat, scedíte a vlažný popíjíte po doušcích. Podle starobylého receptáře je možná i pitná kúra, kdy šálek odvaru připravíte první den ze dvou drcených kuliček, druhý den ze tří a postupujete až ke 12 plodům, z nichž popíjíte čaj dvakrát denně celý týden, a následně dávky opět postupně snižujete. Tato procedura by však neměla přesáhnou 6 týdnů.

Dobří sluhové, leč špatní páni
Jalovčinky působí silně močopudně, ale přitom dráždivě, proto jsou nevhodné pro osoby s onemocněním ledvin a kvůli vysokému obsahu silice se nedoporučují těhotným a kojícím ženám, stejně jako jedincům náchylným ke kožním alergických projevům. Při zevním předávkování také může pokožka zčervenat a vytvoří se na ní puchýřky nebo otok. Nadměrné vnitřní užívání zase může vyvolat ledvinové potíže, zrychlení srdečního rytmu a zvýšení krevního tlaku, takže je opatrnost na místě.

INFORMAČNÍ ZDROJ: JIŘÍ JANČA, JOSEF A. ZENTRICH – HERBÁŘ LÉČIVÝCH ROSTLIN (NAKLADATELSTVÍ EMINENT)

Autor: MAJ
Klíčová slova: zdraví;jalovec;
Související články