Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zvyšte šance na početí

6. června 2008 | 08:59

Toužíte po miminku, milujete se skoro každý den, ale stále se nedaří? Máme pro vás osvědčené rady, jak šanci na úspěch zvýšit. Více než v jiných případech ale platí: Buďte v pohodě a nestresujte se tím.

Sex nestačí, chce to víc

Někdy zkrátka nestačí jen to, abyste promilovali několik měsíců, než se dostaví kýžený výsledek. Svou roli hraje psychika, ale také to, v jakém stavu se nachází organismus ženy i muže. Zabijákem plodnosti může být kouření, pití alkoholu, braní některých léků nebo výrazná obezita. Nekvalitní mužské spermie nemusí cestu k vajíčku vůbec přežít

RIZIKA PRO POČETÍ

· LÉKY

· DROGY

· KOUŘENÍ

· ALKOHOL

· STRES

· OBEZITA

Zvyšte své šance

Pokud žena plánuje dítě, je dobré, aby už před otěhotněním dodržovala zásady správné výživy. "Ládování" se hamburgery každý den početí dvakrát nenahrává. V jídelníčku by neměl chybět dostatek zeleniny a ovoce a jídlo by mělo být rozloženo alespoň do pěti porcí denně.

Také toužíte po miminku?
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Pohyb a vitamíny jako bonus

Účinným prostředkem, jak "hodit" své tělo do pohody, je cvičení. Nejen, že zhubnete nějaká ta kila, ale zvýšíte také svou kondici a zredukujete stres. Lékaři rovněž doporučují dopovat se kyselinou listovou. Nedostatek tohoto vitamínu před otěhotněním, nebo v časných fázích gravidity může mít za následek vznik vývojových vad mozku a míchy.

6 rad pro ženy

· Berte vitamin E – slouží k prevenci vývojových poruch plodu.

· Konzumujte kyselinu listovou (obsažena je například ve špenátu, brokolici nebo růžičkové kapustě)

· Pozor na záněty – neléčené mohou vést až k neplodnosti!

· Pokud máte nadváhu, zhubněte!

· Sportujte, zvýšíte sexuální chuť

· Věnujte se orientálnímu tanci – uvolníte pánev!

6 rad pro muže

· Dopujte se vitaminy C, D, E. Také přísun vápníku je důležitý. Kvalita spermií stoupá.

· Noste volné trenýrky, zvýšíte produkci spermií

· Neposilujte nadměrně břišní svaly, nezdravě překrvujete pánevní orgány

· Zapomeňte na viagru, vědci zjistili, že poškozuje ejakulát!

· Sledujte erotické filmy! Sperma se údajně zkvalitňuje, muž totiž v souložícím páru vidí svého soka.

· Pozor na horkou koupel – přehřáté spermie pak nejsou moc "funkční"! Půl hodina týdně stačí k tomu, se jejich pohyblivost snížila.

Rady pro oba

· V době okolo ovulace se milujte každý druhý den! Pokud byste se sexu oddávali každý den, snižujete množství spermií.

· Pozor také na lubrikační gely, které mají neblahý vliv na spermie – mohou je zpomalit, nebo dokonce i zabít!

· Ideální na početí jsou letní měsíce. Díky čerstvým potravinám jako je zelenina a ovoce se zlepšuje životospráva a rodí se pak méně dětí s vývojovými vadami. Organismus se celkově nachází v dobré kondici.

Alternativní metody

· Američtí odborníci přišli s tím, že akupunktura zvyšuje šance na početí až o 65 %!

· Zacvičte si s paní Ludmilou Mojžíšovou! Její unikátní metoda pomáhá neplodným párům! Cviky uvolňují svaly pánevního dna!


ROZHOVOR

MUDr. Ondřej Křenek, Gynekologicko-porodnické oddělení, Kroměřížská nemocnice.

Jak velkou roli hraje při početí obezita?

"Obezita má spíš vliv na samotné těhotenství, protože vzrůstá riziko vysokého tlaku a cukrovky, zároveň se výrazně zatěžují už tak hodně namáhané nosné klouby. Pokud se jedná ale o výrazně obézní ženu, může být podle nejnovějších poznatků plodnost snížena až o polovinu. Velkým problémem pro otěhotnění je i výrazně nízká váha."

Jaký je optimální věk pro početí?

"Je to asi 19 – 25 let, v pozdějších věkových kategoriích se pozvolna snižuje pravděpodobnost otěhotnění a také s přibývajícími roky vzrůstá i riziko, že se objeví nějaké další zdravoní problémy, keré mohou početí i samotné těhotenství nepříznivě ovlivnit."

Je pravda, že s přibývajícím věkem se zhoršuje kvalita spermatu a u dítěte hrozí riziko vývojových vad?

"Závislost kvality spermií a věku je jasně daná. Kromě toho, že je horší oplodňovací schopnost spermií, narůstá rovněž pravděpodobnost, že dítě získá nějakou vrozenou vadu. Stejně to platí u matek – s vyšším věkem narůstá procento chromozomálních vad ve vajíčku. Přímá úměra je například mezi vyšším věkem matky, zejména pak po 40. roce života, a výskytem Dawnova syndromu u dítěte."

Pokud žena brala dlouhodobě hormonální antikoncepci, měla by se od ní nejprve "očistit", než se začne o potomka snažit?

"Není prokázáno, že by předchozí užívání hormonální antikoncepce měla nějaký vliv na výskyt komplikací v těhotenství."

Jaké je riziko, když žena otěhotní pod vlivem alkoholu, že bude ohrožen vývoj dítěte?

"Vliv má spíš užívání alkoholu v průběhu těhotenství, kdy dochází k vývoji plodu, zvláště pak v prvním trimestru, kdy bohužel řada žen o těhoteství ani netuší. Plod je potom více ohrožen poruchou růstu, mentální retardací a poruchami chování v novorozeneckém věku. Za obzvláště nebezpečný se považuje pravidelný příjem nad 28,5ml alkoholu denně."

Jaké je ideální roční období pro početí?

"Mnoho párů rozhodně není v situaci, kdy by si mohli vybírat... Každopádně nelze úplně doporučovat konec léta a začátek podzimu, neboť se tak může období prvního trimestru, kdy je plod vůči zevním vlivům velice citlivý, překrývat s obdobím častých virových onemocnění a chřipkových epidemií."

Autor: VEB
Související články