Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zaostřeno na prsa

3. června 2008 | 09:22

Podle slov lékařů by si každá žena měla od svých dvaceti let provádět samovyšetření prsu pravidelně jednou za měsíc. Může se tak ochránit před rozvojem rakoviny prsu.

Rakovina prsu dnes patří mezi nejobávanější zhoubná onemocnění. "Co mám udělat? Mohu se před touto nemocí nějak bránit?" Tyto otázky si kladou tisíce žen po celém světě. Mezi nejčastější zhoubná onemocnění patří rakovina prsu. V Česku postihuje každou desátou ženu. Přibližně 2 500 žen ročně této nemoci podlehne. Bohužel hlavně pro to, že zhruba u 40 % žen je nemoc odhalena až v pokročilém stadiu.
Dnes už je vývoj nových léků, ozařovacích technik a operačních postupů na vysoké úrovni, ale úspěšnost léčby i nadále závisí na ženách samotných. Na tom, jestli včas rozpoznají příznaky a vyhledají odborníky. Díky tomu může být až 90 % pacientek vyléčen

Rizikové faktory

- vyšší věk (nejčastější výskyt je ve věku 50–60 let)
- jiná nádorová onemocnění a výskyt rakoviny v rodině
- časný počátek menstruace (před 12. rokem) a pozdní klimakterium (po 50. roce)
- bezdětnost nebo pozdní porod (po 30. roce věku)
- užívání hormonální antikoncepce déle než 10 let
- nevhodný životní styl (stres, špatné stravovací návyky, obezita, kouření, alkohol, nedostatek pohybu, nadměrné slunění)

Důležitá je prevence

Základem prevence je zdravý životní styl. Vyhýbejte se hlavně tvrdému alkoholu, kouření a nadměrnému slunění. Pravidelné cvičení a tělesná aktivita snižují riziko nádorů obecně. Některé studie ukazují, že nižší riziko je i u žen, které kojí déle než 1,5 roku.
K pocitu bezpečí pomáhají pravidelné preventivní prohlídky. Od 40 let věku choďte na vyšetření nejméně jednou za rok. Ženy od 45 let věku mají jednou za dva roky nárok na vyšetření mamografem zdarma.
Důležité je zachytit nádor menší než 2 cm, dokud ještě má malou schopnost metastázovat do dalších orgánů. I proto je samovyšetření prsu tak důležité.

Příznaky

* Nebolestivé zduření nebo bulka s nepravidelnými okraji kdekoliv v prsu nebo v podpaží.

* Zarudnutí, mokvání, vtažení nebo výtok z bradavky.
* Otok na kůži, vřídek nebo vtažení, důlky na pokožce připomínající pomerančovou kůru.

Při jakékoliv pochybnosti vyhledejte odborného lékaře, ale nepropadejte panice. Ne každá změna nebo bulka musí být hned rakovina – osm z deseti žen má v prsou tukové buňky. I ty by však měly být pod dohledem odborníků.

Samovyšetření prsu

Pravidelným vyšetřováním se naučíte dobře znát svoje prsa a zachytíte včas odchylku od normálního stavu.

- Vyšetřujte se každý měsíc, nejlépe 2. nebo 3. den po menstruaci, kdy prsa nejsou napjatá. Po klimakteriu si vyberte jeden den v měsíci.

- Před vyšetřením se osprchujte teplou vodou, pokožka se tím uvolní.

- Najděte si klidné místo v ložnici nebo v koupelně. Budete potřebovat i zrcadlo.

- Hledejte některé z dále uvedených příznaků.

Vyšetření pohledem:

- Postavte se před zrcadlo a prohlédněte si oba prsy zepředu i z boku.
- Pomalu zvedejte ruce nad hlavu a pozorujte změny na prsou. Tvar prsu má být symetrický. Změna jen na jednom prsu je podezřelá.

Vyšetření pohmatem:

- Třemi prsty vedle sebe si krouživými pohyby mírným tlakem prohmatávejte prsy i podpaží. Ve stejných částech prsu by měla být na obou stranách prsní žláza na pohmat stejná.
- Zvedněte jednu ruku a druhou rukou vyšetřete prs pod zvednutou paží. Postup opakujte i na druhé straně.
- Lehněte si na záda a znovu prohmatejte oba prsy a podpaží.
- Prohlédněte si i dvorec a bradavku a stiskem zkontrolujte, neobjeví-li se krvácení nebo výtok.

Využijte instruktážních letáčků nebo si nechte samovyšetření předvést od odborného lékaře.

Samovyšetření prsu by mělo být součástí osobní hygieny každé ženy! Nenahrazuje však pravidelné vyšetření prsu v rámci preventivních prohlídek.

Rukavice MammaGlove

Speciální rukavice je naplněná gelem, který zvyšuje hmatovou citlivost a usnadňuje tak samovyšetření prsu. Více na www.mammaglove.cz.

Autor: Lenka Němečková
Související články