Alkohol ve vysokých dávkách škodí nejen nervové soustavě, ale zvyšuje také riziko vzniku rakoviny různých typů.
Podle amerických vědců je jeden z nejnebezpečnějších a nejméně léčitelných druhů rakoviny - zhoubný nádor slinivky - častější u pivařů.
Milovníci chmelového moku, kteří si denně dopřávají více než dvě sklenice tohoto nápoje, se vystavují velkému riziku onemocnění rakovinou slinivky. Ta se dostaví u pivařů dříve než u abstinentů a má rychlejší nástup.
Docentka Michelle A. Andersonová z University of Michigan sledovala pět set pacientů s rakovinou slinivky. Když pak pijáky piva srovnala Andersonová s konzumenty vína a tvrdého alkoholu, dopadli milovníci chmelového moku ze všech nejhůře.
Zákeřnost rakoviny slinivky spočívá v tom, že se na ni přijde většinou až v pozdním stadiu, kdy je téměř vůbec nebo jen stěží léčitelná.
Alkohol ve vysokých dávkách škodí nejen nervové soustavě, ale zvyšuje také riziko vzniku rakoviny různých typů. V jistém smyslu je prý pivo škodlivější než tvrdý alkohol.
Články odjinud