Párek a salám jsou běžnou součástí českého jídelníčku. Denně si alespoň jednu porci uzeniny dopřává velká část Čechů, a je tak jasné, proč patříme mezi jedničky v rakovině tlustého střeva. Světový fond pro výzkum rakoviny zveřejnil zprávu, podle níž každá denně podávaná porce uzeniny navíc zvyšuje riziko nádoru tlustého střeva a konečníku o 20 procent. Jednou porcí se myslí 50 gramů uzeniny. Podle profesora Martina Wisemana se riziko zvyšuje také při konzumaci šunky, uzené krkovičky, salámů a libových párků. Týdně by neměl dospělý zkonzumovat více než půl kilogramu takto upraveného masa. "Nejbezpečnějším množstvím uzenin jsou žádné uzeniny," tvrdí Wiseman, podle něhož se tento problém netýká čerstvého masa, pokud nebylo nijak chemicky konzervováno či soleno. Ale i vakuově balené syrové maso obsahuje většinou dusičnany, které mohou po metabolizaci ve střevech vyvolat právě nádorové bujení.
Pokud máte obavy ze zhoubného bujení, měli byste z jídelníčku vynechat uzeniny. Tlustému střevu rozhodně neprospívají
Související články
Články odjinud