Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jeden párek denně - o pětinu vyšší riziko rakoviny

Párky zdraví rozhodně neprospívají
31. března 2008 | 13:48

Pokud máte obavy ze zhoubného bujení, měli byste z jídelníčku vynechat uzeniny. Tlustému střevu rozhodně neprospívají

Párek a salám jsou běžnou součástí českého jídelníčku. Denně si alespoň jednu porci uzeniny dopřává velká část Čechů, a je tak jasné, proč patříme mezi jedničky v rakovině tlustého střeva. Světový fond pro výzkum rakoviny zveřejnil zprávu, podle níž každá denně podávaná porce uzeniny navíc zvyšuje riziko nádoru tlustého střeva a konečníku o 20 procent. Jednou porcí se myslí 50 gramů uzeniny. Podle profesora Martina Wisemana se riziko zvyšuje také při konzumaci šunky, uzené krkovičky, salámů a libových párků. Týdně by neměl dospělý zkonzumovat více než půl kilogramu takto upraveného masa. "Nejbezpečnějším množstvím uzenin jsou žádné uzeniny," tvrdí Wiseman, podle něhož se tento problém netýká čerstvého masa, pokud nebylo nijak chemicky konzervováno či soleno. Ale i vakuově balené syrové maso obsahuje většinou dusičnany, které mohou po metabolizaci ve střevech vyvolat právě nádorové bujení.

Autor: Famous
Související články