Prevencí rakoviny tlustého střeva může být i jablečný džus | Pro ženy | Blesk.cz

Prevencí rakoviny tlustého střeva může být i jablečný džus

28. března 2008 | 12:16

Jablíčko udrží rakovinu tlustého střeva daleko od vašeho těla! Ale v prevenci proti rakovině pomáhá i popíjení džusu z tohoto ovoce

Jedno jablko denně vystaví stop rakovině tlustého střeva. Jablíčko po ráno udrží lékaře na míle daleko! Ale podle německých odborníků je v prevenci rakoviny tlustého střeva účinné i popíjení džusu z tohoto ovoce. Látky obsažené v ovoci i šťávě totiž podporují biologický mechanismus, který produkuje protirakovinné látky během kvašení ve střevech. Podle doktora Dietera Schrenka z Universität Kaiserlautern hraje klíčovou roli pektin. Jeho přítomnost ve střevech zvyšuje obsah butyrátu v trávené směsi. A právě butyrát působí chemopreventivně proti vzniku rakoviny tlustého střeva. Butyrát je krátký řetězech mastné kyseliny. Schrenkův tým také v laboratoři prokázal, že při zvýšené přítomnosti butyrátu - po přídavku jablečného pektinu - se výrazně sníží riziko růstu nádorových buněk. "Jablka jsou zdrojem přirozené vlákniny a polyfenolů o nízkomolekulární váze v západním jídelníčku. Výrobky bohaté na pektin z jablek mohou podle očekávání mít protirakovinné účinky ve střevě," uvedli němečtí odborníci.

Autor: INT
Související články