Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bobulové ovoce prospívá srdci

Bobulové ovoce je velmi bohaté na fenolické látky, které v těle fungují jako antioxidanty.
23. února 2008 | 12:30

Pravidelnou konzumací borůvek, brusinek, malin, ostružin či jahod můžete udělat něco pro své zdraví. Snižují totiž tlak krve a zvyšují hladinu "dobrého" cholesterolu

Bobulové ovoce je pokladem, které příroda člověku nabízí. Shodli se na tom finští vědci, kteří blahodárné účinky těchto plodů vztahovali ke zdraví srdce. Pravidelnou konzumací borůvek, brusinek, malin, ostružin či jahod člověk ve svém těle zvyšuje na prospívající úroveň hladinu dobrého cholesterolu HDL a snižuje tlak krve. Tím omezuje výrazně riziko onemocnění chorobami srdce. Finové ve své studii sledovali 72 mužů a žen středního věku s jistou formou rizikových faktorů pro srdeční onemocnění - mírnou hypertenzí, zvýšenou hladinou LDL (špatného) cholesterolu a nízkou hladinou HDL (dobrého) cholesterolu. Polovina dobrovolníků konzumovala dvě porce, asi 150 gramů, bobulového ovoce každý den po dobu osmi týdnů. Dobrovolníci přijímali tyto plody jak celé, tak pasírované či ve formě džusu. A to borůvky, brusinky, černý rybíz, jahody, černý jeřáb (arónie) a maliny. Po osmi týdnech se hladina HDL cholesterolu u osob konzumujících bobulové ovoce zvýšila o 5,2 procenta. Systolický krevní tlak se snížil v průměru o 1,5 bodu na stupnici. Ale u osob s nejvyšším tlakem byl pokles výraznější. Diastolický krevní tlak (menší hodnota měření) zůstal nezměněný. Bobulové ovoce je velmi bohaté na fenolické látky, které v těle fungují jako antioxidanty. Osoby, které konzumují pravidelně malé množství tohoto ovoce, přijímají do svého těla až třikrát více polyfenolů než běžný strávník. Závěry finské studie byly publikovány v odborném časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Autor: Famous
Související články