Čtvrtek 12. září 2024
Svátek slaví Marie, zítra Lubor
Zataženo, déšť 12°C

Slunce a antibiotika: Je možné se opalovat a kdy raději zůstat ve stínu?

Pozor na slunce a antibiotika!
22. srpna 2024 | 05:01

Léto je pro mnohé synonymem odpočinku, slunce a dovolené. Avšak pokud právě užíváte antibiotika, je důležité vědět, že některé druhy mohou způsobit zvýšenou citlivost na sluneční záření. Jaká opatření je třeba dodržovat při užívání antibiotik, abyste si mohli slunečné dny užít bezpečně.

Proč mohou antibiotika ovlivnit citlivost na slunce?

Některá antibiotika obsahují látky, které mohou způsobit tzv. fotosenzitivitu, což znamená, že se kůže stává citlivější na ultrafialové (UV) záření. Tato zvýšená citlivost může vést k nepříjemným reakcím, jako je zarudnutí kůže, vyrážky, puchýře nebo dokonce popáleniny, i při krátkodobém pobytu na slunci. Fotosenzitivita je způsobena tím, že některé složky antibiotik reagují s UV zářením, což může vést k poškození buněk v pokožce.

VIDEO: Víte, že slunce opaluje i ve třech metrech pod hladinou?

Video se připravuje ...
Víte, že slunce opaluje i ve třech metrech pod hladinou? • VIDEO: Videohub

Kdy se vyhnout sluníčku?

Pokud užíváte antibiotika, která způsobují fotosenzitivitu, je nejlepší se během léčby sluníčku zcela vyhnout. Mezi taková antibiotika patří například tetracykliny (např. doxycyklin), fluorochinolony (např. ciprofloxacin) a sulfonamidy (např. trimetoprim-sulfamethoxazol). U těchto léků je riziko kožních reakcí vysoké a může dojít k vážným popáleninám i při krátkém pobytu na slunci.

Kromě přímého slunečního záření byste měli být opatrní i s umělými zdroji UV záření, jako jsou solária. Pokud se nemůžete slunci vyhnout, je důležité chránit se vhodným oblečením, používat opalovací krém s vysokým ochranným faktorem (SPF 50+), nosit sluneční brýle a široký klobouk.

Kdy je možné jít na slunce?

Pokud užíváte antibiotika, která fotosenzitivitu nezpůsobují, můžete si dovolit rozumně pobývat na slunci. Mezi taková antibiotika patří například peniciliny (např. amoxicilin) nebo makrolidy (např. azitromycin). I v těchto případech je však dobré dodržovat základní pravidla ochrany před sluncem, zejména během poledních hodin, kdy je UV záření nejsilnější.

Jak řešit antibiotika a letní dovolenou?

Pokud se chystáte na letní dovolenou a víte, že budete užívat antibiotika, je ideální se poradit se svým lékařem. Ten vám může doporučit antibiotika, která nejsou spojena s rizikem fotosenzitivity, nebo vám poradit, jak se chránit. Pokud již antibiotika užíváte a zjistíte, že patří do skupiny léků způsobujících fotosenzitivitu, je nejlepší přizpůsobit svůj program tak, abyste se vyhnuli přímému slunci.

V případě, že se objeví kožní reakce na slunce, je důležité okamžitě přerušit pobyt na slunci a postiženou kůži ošetřit chladivým gelem nebo krémem po opalování. Pokud jsou příznaky závažné, vyhledejte lékařskou pomoc.

Autor: Zuzana Hrušková
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...