Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Problém hlasivek odhalí videozáznam

30. srpna 2007 | 15:00

Videokymograf, jediný přístroj v republice, který během dvou vteřin dokáže odhalit nádor na hlasivkách

Problém s hlasivkami odhalí videozáznam! Ten dokáže nahrát přístroj, který má pouze Ústřední vojenská nemocnice v Praze. Jeho předností je, že vlastní vyšetření trvá pouze dvě vteřiny a je velice přesné. Přístroj na vyšetření hlasivek se nazývá videokymograf a jeho předností je rychlost. "Principem vyšetření je pořízení záznamu tak, aby při přehrání bylo jasné kmitání obou hlasivek, které pracují velmi vysokou rychlostí. Nový přístroj proto dokáže vyrobit čtyři tisíce snímků za vteřinu," vysvětluje lékař z ORL kliniky MUDr. Richard Holý. Přístroj kromě videozáznamu dokáže vyrobit i křivku hlasivkového kmitání. "To je důležité v okamžiku, kdy potřebujeme přesně lokalizovat nějaký problém. Hlasivky například přestanou kmitat v místě nádoru. Podobné je to i v případě, kdy dojde k poškození zvratného nervu po operaci štítné žlázy a hlasivky ochrnou. V obou případech znamená včasné odhalení problému šanci na uzdravení," dodává lékař. A jak je možné se na vyšetření ´dostat´? "Vyšetření je vhodné v okamžiku, kdy člověk začne chraptit a chrapot přetrvává měsíc. Pak je možné se u nás bez doporučení objednat. Stačí jen zavolat a domluvit se, vyšetřujeme pacienty z celé republiky," vysvětluje lékař. "K vlastnímu pořízení záznamu stačí dvě vteřiny a vyšetření pacienta nezatěžuje," dodává Richard Holý.


Videokymograf * endoskopická část, která se zavádí pacientovi do úst, má na svém konci světlo, jež hlasivky osvítí * v rukojeti přístroje je zabudovaná kamera, která pořídí záznam činnosti hlasivek * z dvouvteřinového záznamu si lékař přehraje tu část, na které je činnost hlasivek nejlépe patrná
Jak vyšetření probíhá Délka celého vyšetření je ani ne minutu. Pacient vyplázne jazyk a lékař do míst kousek za krčními mandlemi zavede krátký přístroj - endoskop. Na jeho konci je světlo, které dopadá na hlasivky. V rukojeti přístroje je zabudovaná vysokorychlostní kamera, která pořizuje videozáznam. Pacient se na pokyn pokusí vyslovit slabiku´hý´ a v tom okamžiku lékař stiskne nahrávání. Stačí záznam v rozsahu dvou vteřin a lékař si z něj vybere část vhodnou k prohlédnutí hlasivek.

Související články